LDP: Restitucija će biti novi izvor haosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2011, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Restitucija će biti novi izvor haosa

BEOGRAD -

Najavljeni Zakon o restituciji će biti novi izvor haosa i političke i ekonomske nestabilnosti, ako Vlada Srbije nastavi da svoj rad shvata kao ispunjavanje obaveza prema Evropskoj uniji, saopštila je danas Liberalno demokratska partija (LDP).

Kako je navedeno u saopštenju, prvi uslov da bi se u Srbiji sprovela restitucija jeste elementarni red u državi, sposobnost njene administracije i jasan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i nesumnjiv popis onoga što država ima i čime raspolaže.

Država neće biti u stanju da sprovede zakon

Evropa od Srbije traži da pokaže da će poštovati načela pravne sigurnosti i neprikosnovenosti i zaštite privatne svojine, navodi se u saopštenju LDP-a .

Kako se dalje dodaje, umesto toga, dosadašnja rasprava i atmosfera u kojoj se razgovara o restituciji su obeleženi stavom države da je dovoljno doneti zakon, bez obzira na to što njen kredibilitet i iskustva sve uveravaju da neće biti u stanju da ga sprovede.

Vlada svako leto iskoristi da "na brzinu" nametne neki od sistemskih zakona, saopštio je LDP, čime "potpuno uništava mogućnost ozbiljne rasprave, političke i ekonomske analize efekata, što na kraju uvek dovede do blokade i kolapsa tržišta i ekonomije".

U saopštenju se navodi da će zato Zakon o restituciji i afirmacija privatne svojine biti osuđeni na propast sve dok se, paralelno sa najavom da će i ta evropska obaveza biti ispunjena, država i dalje ponaša kao svemoćni autoritet.

Nacrt zakona o restituciji sledeće nedelje

Šef radne grupe za izradu Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju nekadašnjih vlasnika Goran Radosavljević izjavio je je da bi nacrt tog zakona trebalo da bude završen do kraja naredne sedmice.

Predmet zakona o restituciji će biti imovina u vlasništvu države, ali ne i ona koja je u međuvremenu privatizovana, rekao je sinoć Radosavljević za TV B92.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ranije je najavila da će o zakonskim rešenjima u oblasti restitucije i javne svojine, čije je usvajanje jedan od uslova Evropske komisije Srbiji za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, Skupština debatovati u septembru na vanrednoj sednici.

"Septembar će biti mesec sa plenarnim sednicama i bavićemo se uglavnom zakonima iz evropske agende, a koji su značajni za sve građane čije potrebe treba da budu kompenzovane kvalitetnim zakonodavnim rešenjima u sferi restitucije i javne svojine", rekla je Dejanovićeva Tanjugu i dodala da je ocenjeno da ta dva izuzetno značajna zakona treba istovremeno da budu razmatrana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP: Restitucija će biti novi izvor haosa

Izvor: EMportal, 18.Jul.2011

Najavljeni Zakon o restituciji će biti novi izvor haosa i političke i ekonomske nestabilnosti, ako Vlada Srbije nastavi da svoj rad shvata kao ispunjavanje obaveza prema Evropskoj uniji, saopštila je danas Liberalno demokratska partija (LDP).

Nastavak na EMportal...

LDP: Zakon o restituciji izvor haosa

Izvor: Danas, 18.Jul.2011

Najavljeni Zakon o restituciji će biti novi izvor haosa i političke i ekonomske nestabilnosti ako Vlada Srbije nastavi da svoj rad shvata kao ispunjavanje obaveza prema EU, saopštio je juče LDP.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.