LDP: Nova strategija za proširenje EU istorijska šansa za Srbiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Feb.2018, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Nova strategija za proširenje EU istorijska šansa za Srbiju

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je danas da nova strategija za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan predstavlja "istorijsku šansu" za Srbiju.

LDP je u saopštenju naveo da Strategija Evropske komisije Srbiji pruža priliku da ubrza proces evrointegracija, ali da je ne oslobađa obaveza "niti nudi prečice na tom putu".

"Na putu do članstva u EU, Srbija mora odlučno i efikasno da sprovede konkretne političke poteze u okviru pregovaračkih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << poglavlja u kojima je do sada oklevala. Pregovori sa Prištinom moraju dobiti novu dinamiku, pred nama je postavljen jasan cilj – jasno definisanje odnosa Srbije i Kosova sveobuhvatnim sporazumom", piše u saopštenju.

Navodeći da pregovaračko poglavlje 31 obavezuje Beograd da redefiniše odnose sa Rusijom, LDP je ocenio da Srbija, kao znak spremnosti da ubrza proces evropskih integracija, mora "odmah staviti tačku na sve spekulacije o diplomatskom statusu ruske baze u Nišu".

Ukazujući da su vladavina prava i nezavisnost pravosuđa osnovne vrednosti EU kao i da su "isključivo u interesu građana Srbije", LDP je ocenio da su izmene Ustava Srbije, najavljene za ovu godinu, "osuđene na propast ukoliko nemaju podršku nijednog profesionalnog, ni strukovnog udruženja".

Evropska komisija usvojila je danas u Strazburu "Verodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman Evropske unije (EU) u tom regionu" kojom je potvrdila evropsku budućnost regiona kao geostrateške investicije u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu baziranu na zajedničkim vrednostima. U strategiji se navodi da bi do 2025.

EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali da će brzina napredovanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, saopštila je EU. Uz ocenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dve zemlje treba da preduzmu kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.