Čelnici EU: Zacrtan evropski put za Zapadni Balkan

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Feb.2018, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelnici EU: Zacrtan evropski put za Zapadni Balkan

Čelnici Evropske komisije ocenili u danas povodom usvajanja strategija za Zapadni Balkan da je Evropska unija utvrdila evropski put za zemlje region.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da "investiranje u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana znači investiranje u bezbednost i budućnost Unije", saopštila je Komisija.

"Iako tokom sadašnjeg mandata neće biti daljeg proširenja, danas je Evropska komisija zacrtala evropski put za Zapadni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Balkan. Uz snažnu političku volju, realne i neprekidne reforme, kao i konačna rešenja sporova sa susedima, Zapadni Balkan može da krene napred na svom evropskom putu. A da li će to postići, zavisiće od objektivnih zasluga", rekao je Junker.

Junker je rekao da će "Evropska komisija biti stroga, ali pravedna" i dodao da će otputovati u svaku zemlju Zapadnog Balkana krajem ovog meseca s jasnom porukom da nastave reforme, a EU će nastaviti da podržava njihovu evropsku budućnost.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je povodom usvajanja strategije da je "Zapadni Balkan deo Evrope".

"Mi delimo istoriju, istu geografiju, isto kulturno nasleđe i iste mogućnosti i izazove danas i ubuduće. Imamo i zajednički interes da radimo više u tešnjoj saradnji kako bismo garantovali našim građanima ekonomski i socijalni razvoj i bezbednost", navela je Mogerini.

Ona je rekla da strategija za Zapadni Balkan pruža zajedničku, jasnu, nesumnjivu, verodostojnu i konkretnu perspektivu evrointegracija za svakog od naših šest partnera

"Ova strategija pokazuje put koji je pred nama: da svih šest naših partnera prevaziđu prošlost jednom zauvek, i da svi mi zajedno učinimo proces Zapadnog Balkana ka EU nepovratnim i da nastavimo ponovno ujedinjenje kontinenta", dodala je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da će sledeći mesec biti "ključan" kako bi mogla da se iskoristi "ova istorijska i jedinstvenu prilika". dodala je Mogerini.

Komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han je rekao da je "danas potvrđeno da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan koji već predstavlja enklavu okruženu EU".

"Novim pristupom koji je podržan konkretnim merama mi jačamo proces proširenja koji za uzvrat zahteva verodostojne napore i reforme, naročito da se ojača vladavina prava. Mi moramo da radimo za dobrobit naših građna", dodao je Han.

Junker poručio balkanskim zemljama da reše granične sporove

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je danas balkanske zemlje koje teže članstvu u Evropskoj uniji da neće biti primljene dok ne reše sve granične sporove sa susedima.

Junker je pred evroposlanicima rekao da "ti problemi moraju biti rešeni pre pristupanja inače neće biti pristupanja".

Prema njegovim rečima, Srbija i Crna Gora bi mogle da budu primljene u EU 2025. ako ispune sve uslove za članstvo.

To upozorenje je usledilo posle obraćanja Evropskom parlamentu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je održao govor o budućnosti EU.

Hrvatska i Slovenija, obe članice EU, imaju granični spor koji potiče iz vremena raspada bivše Jugoslavije devedesetih godina.

Pored ostalog, one se spore i oko odluke međunarodne arbitraže da dodeli Sloveniji neometani pristup Jadranskom moru.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.