LAŽNA DRŽAVA SPREMA NOVA PRIZNANJA: Kažu da sa četiri od pet država EU imaju pomaka

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2021, 20:45

LAŽNA DRŽAVA SPREMA NOVA PRIZNANJA: Kažu da sa četiri od pet država EU imaju pomaka

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, je u Odboru za spoljne poslove rekla da Priština radi na novim priznanjima Kosova.

Prema njenim rečima, radi se na priznanjima tzv. Kosova i na novim kontinentima ali i sa pet zemalja Evropske unije, istaknuvši da u ovim zemljama ima pomaka, osim jedne zemlje, prenosi Koha.

Ona je dalje govorila o "Otvorenom Balkanu", rekavši da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovo nikada nije dobilo zvaničan poziv.

Po pitanju članstva u međunarodnim organizacijama, ona je rekla da imaju jasnu formulisanu strategiju i da su veoma pažljivo radili na članstvu.

- Ako imate detaljnih pitanja, zamolila bih vas da održimo sastanak bez prisustva medija jer se bojim da ne narušim procese. Imamo jasno zaoštravanje jezika Srbije i Rusije. Kao Kosovo, bili smo vrlo jasni u upoznavanju naših suseda i partnera o jeziku koji koristi Srbija u poslednje vreme. Na dnevnom redu je bilo potpisivanje regionalnih sporazuma o saobraćanju sa ličnim kartama, ali su blokade Srbije sprečile tako nešto. Srbija uopšte nije spremna da dozvoli bilo kom građaninu da uđe u Srbiju sa ličnom kartom - navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da se kroz inicijativu "Otvoreni Balkan" pokušava napraviti paralela ne samo sa EU već i sa Berlinskim procesom.

- Mi smo jasno rekli da ne traže alternative članstvu u EU, niti inicijativama koje se više prenose od usta do usta. Republika Kosovo nikada nije dobila nikakav opis o tome šta je Otvoreni Balkan i čak nije dobila zvaničan poziv da bude deo njega osim onoga što je izjavljivano -  rekla je ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.