LAJČAK IDE ZA BEOGRAD: Nakon sastanka sa Kurtijem, sastaće se sa Vučićem

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2023, 14:47

LAJČAK IDE ZA BEOGRAD: Nakon sastanka sa Kurtijem, sastaće se sa Vučićem

Cilj posete je pokušaj smirivanja tenzija na severu Kosova te nastavku dijaloga.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak sledećih dana će boraviti u Prištini i Beogradu, saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.

Zvaničnici EU tvrde da se radi o poseti "u okviru redovnih aktivnosti Miroslava Lajčaka".

On bi se u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i u Prištini trebao sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Iz EU ponavljaju pozive za obe strane za hitne korake prema deeskalaciji situacije na severu što bi se trebalo postići paralelnim povlačenjem pripadnika specijalne jedinica Policije Kosova iz blizine zgrada opština na severu, povlačenjem Srba koji protestuju, potom povlačenjem gradonačelnika iz opštinskih zgrada te obavljanje dužnosti iz alternativnih objekata, raspisivanjem prevremenih izbora kao i javnim obavezivanjem Srpske liste - vodeće partije kosovskih Srba - za učestvovanje na tim izborima.

Evropska unija je već počela sa primenom mera protiv Kosova zbog neispoštovanja evropskih zahteva.

Brisel upozorava da je spreman primeniti mere i protiv Beograda ako se Srbija ne bude ponašala u skladu sa očekivanjima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak u poseti Prištini i Beogradu, sastaće se sa Kurtijem i Vučićem

Izvor: B92, 03.Jul.2023

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak sledećih dana će boraviti u Prištini i Beogradu, saznaje Radio Slobodna Evropa...Cilj posete je pokušaj smirivanja tenzija na severu Kosova te nastavku dijaloga...Zvaničnici EU tvrde da se radi o poseti "u okviru redovnih aktivnosti...

Nastavak na B92...

Premijer Holadnije: Zabrinjavaju rastuće tenzije između Srbije i Kosova, kao i nasilje nad civilima, novinarima i misijama EU i NATO

Izvor: Danas, 03.Jul.2023

Rastuće tenzije između Srbije i Kosova su nas zabrinule, kao i nasilje nad civilima, novinarima, misijama EU i NATO na Kosovo, poručio je danas holandski premijer Mark Rute, koji je naglasio da obe strane moraju da preduzmu korake ka deeskalaciji, a potom i normalizaciji u dijalogu pod okriljem EU.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.