Kutija razdora

Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kutija razdora

Da li će Srbi sa Kosova i Metohije u nedelju poslušati glas srca ili glas razuma? Srce se buni da izađe na izbore koje je raspisala predsednica nepostojeće države, a razum poručuje da je to jedina slamka spasa za dalji opstanak na Kosmetu.

EU se tek juče setila da odreši kesu i obezbedi početnih 15 miliona evra za razvoj srpskih opština na KiM, kako bi Beogradu bilo lakše da uverava narod da Briselski sporazum nije paravan da dan posle izbora osvanu kao podanici Atifete >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Jahjage.

Niko ne voli da bude označen kao Vuk Branković, a pogotovu ne na Kosovu. Na tu emotivno simboličku kartu zaigrali su zagovornici bojkota lokalnih kosovskih izbora. Sever KiM izlepljen je plakatima na kojima su sa fotomontaže Krstimira Pantića, Olivera Ivanovića, vladike Teodosija. Na glave su im stavili belo keče, a dole natpis izdajnik. U tako pregrejanoj atmosferi u kojoj se preti svima koji hoće na izbore, nije čudo što pojedini kandidati za odbornike na srpskim listama razmišljaju i da se povuku iz izborne trke. Ni crkva im nije bila od velike pomoći. Patrijarh Irinej je za izbore, mitropolit Amfilohije protiv.

Ali, da budemo načisto. Bojkot izbora zagovaraju oni koji tvrde da je to jedini način da se zaustavi potpuna izdaja Kosova i Metohije, ali bojkot odgovara i Hašimu Tačiju. Cilj Prištine jeste da na Kosovu bude što manje Srba. Ako u nedelju ostanu kod kuće, lako se može dogoditi da Albanac bude predsednik severne Kosovske Mitrovice, a možda i još neke opštine na severu.

Naravno da nije lako ubeđivati Srbe da izađu na glasanje kada je ceo izborni proces pratio niz nepravilnosti koje je namerno sprovela Centralna izborna komisija. Uprkos dogovorima u Briselu da izbori budu statusno neutralni, na biračkom materijalu je odštampan kosovski grb. Jedino ga neće biti na glasačkim listićima. Šta preostaje biračkim odborima u srpskim sredinama? Da markerom precrtavaju ili čak isecaju kosovski grb sa izbornih lista kako bi javno demonstrirali da nisu „Kosovari”, već Srbi koji hoće u Zajednicu srpskih opština.

Šta ćemo sa skarabudženim biračkim spiskovima. Mnogim raseljenim Srbima koji bi hteli da glasaju to pravo je

birokratskim smicalicama uskraćeno. Oliver Ivanović pita otkuda sada 5. 000 Albanaca više u severnoj Kosovskoj Mitrovici, ako se dobro zna da oni tamo nikada nisu živeli.

Ivica Dačić je bio u Gračanici. Kosovom su špartali i mnogi ministri. Svi pozivaju Srbe da izađu na izbore i obećavaju da ih Beograd neće zaboraviti posle 3. novembra, ali opšti je utisak da je izborna kampanja bila bleda.

Hoće li Aleksandar Vučić sutra, ipak, uspeti da ubedi Srbe da odustanu od bojkota? Moguće, iako zvuči kao nemoguća misija.

Milenko Pešić

objavljeno: 01.11.2013.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.