Kurti proizvodi krizu za krizom

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 23:55

"Kurti proizvodi krizu za krizom"

Bivši zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Anton Beriša rekao je da Americi i EU sada nije potrebna dodatna kriza na Zapadnom Balkanu.

On je dodao da je cilj dolaska zvaničnika iz Vašingtona na Kosovo da pokušaju da ubede Prištinu da kriza nije u interesu samog Kosova, kao što nije ni u interesu američke politike.

Na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će 30. i 31. jula boraviti podsekretar u Ministarstvu odbrane SAD Derek Šole, a prema pisanju kosovskh medija, sa njim će u Prištinu doći i senator Kris Marfi, te nekih od članova Senata za nacionalnu bezbednost SAD. Oni će na Kosovu imati odvojene sastanke sa predsednicom Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Beriša je za ABC njuz istakao da Kosovo, na čelu sa Kurtijem, namerno ne shvata da situacija na Kosovu nije pitanje samo za Prištinu, već za region, pa i šire, to je, kaže, i američko i evropsko pitanje.

"Americi i EU sada ne treba dodatna kriza na Zapadnom Balkanu i ulažu sve napore da ubede Kosovo da kriza nije u interesu ni Prištine, niti američke politike. Verujem da su to poruke koje će delegacija ponoviti, ali očekujem da odu i malo dalje, i predoče posledice koje ne samo Kosovo, već i politički akteri mogu imati, ako nastave sa ovom igrom izazivanja kontinuirnih kriza", rekao je Beriša.

Kada je reč o stavu Aljbina Kurtija da bi za raspisivanje izbora trebalo prvo da budu ukinute sankcije EU, konstatovao je da Kurtija - ne zanimaju dobri odnosi Kosova sa EU i SAD.

"On ovom igrom igra svoj pseudopatriotizam, tipično suverenističkim terminima, 'bitkom sa Srbijom'..., ali u suštini njegovo rezonovanje pokazuje da nije zainteresovan da stvori situaciju u kojoj bi Kosovo moglo da ide napred. U tom smislu, Kurti sada proizvodi krizu za krizom", rekao je Beriša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.