Kurti ponovo zagovara nacionalno ujedinjenje Albanaca 

Izvor: RTS, 19.Jul.2018, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti ponovo zagovara nacionalno ujedinjenje Albanaca 

Lider kosovskog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ponovo je pozvao na nacionalno ujedinjenje svih Albanaca jer, kako tvrdi, "ovaj projekat ("Velika Albanija") nije u sukobu sa politikom EU", a do potpunog ujedinjenja predlaže da Albanija i Kosovo postanu federacija ili konfederacija. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Nisam protiv EU, naprotiv, veliki sam pobornik EU i mislim da EU treba zaštititi. Verujem da je trajni mir drugo ime za Evropsku uniju, a mi u tom trajnom miru imamo antifašizam i države blagostanja koje vode računa i o ekonomskom rastu i o socijalnoj pravdi", rekao je Kurti u emisiji "Suprotno" na ART televiziji, prenosi prištinski portal Žurnal.

Lider Samoopredeljenja kaže da, iako projekat ujedinjenja Albanaca nailazi na prepreku u kosovskom ustavu i ne uživa podršku međunarodnih organizacija, smatra da "postoji način kako bi se to moglo postići pre nego što obe države postanu članice EU".
"U prelaznom periodu bismo postali konfederacija ili federacija, ne bih bio protiv takvog rešenja, ali samo u prelaznoj fazi. Ako se integrišemo, a mi smo u tome iskreni i ozbiljni u odnosu na dosadašnje inicijative, sve bi moglo da bude gotovo pre članstva u EU", rekao je Kurti.
Žurnal podseća da je Kurti nedavno za albansku televiziju Top Čenel izjavio da mnogi Albanci u Albaniji žele da se tim povodom formira organizacija koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da sprovede referendum o nacionalnom ujedinjenju i "pusti građane da o tome sami odluče".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.