Izvor: JUGpress.com, 21.Nov.2022, 23:17

Kurti nije prihvatio predlog EU da Kosovo ne izriče kazne za registracije

BRISEL

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da je neprihvatljiv predlog visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Đozepa Borelja da Kosovo ne izriče kazne za nelegalne registarske tablice, a da Srbija ne izdaje nove “KM” tablice, jer nema dela kojim se strane obavezuju da postignu konačni sporazum o normalizaciji odnosa.

Predlog je bio da ukinemo kazne i nastavimo samo sa opomenama, a sa druge strane Srbija treba da prestane da izdaje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << registarske tablice u Srbiji sa akronimima Kosovo, rekao je Kurti novinarima u Briselu, prenosi RTK.

Za nas to nije prihvatljivo ako nije propraćeno onim za šta smo pozvani, odnosno da se hitno obavežemo na konačni dogovor o punoj normalizaci odnosa, naglasio je Kurti i ukazao da je u predlogu koji je bio predstavljen dvema stranama rok za konačan dogovor bio mart 2023. godine.

Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici EU, u ovom slučaju Borelj, praktično odustali od marta 2023. godine, ali i od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ovo govorim sa žaljenjem,  jer su oni sami predložili taj datum, dodao je Kurti.

On je naglasio da je Borelj, sa kojim se sastao u Parizu u okviru Mirovnog foruma, rekao da taj predlog nije francusko-nemački, već Evropske unije, a podržavaju ga Francuska i Nemačka.

Sa žaljenjem kažem da je on odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Spreman sam da dolazim u Brisel da održavam sastanke uvek sa istom strukturom i redosledom, a to je konačan dogovor o punoj normalizaciji odnosa u čijem centru je obostrano priznanje, pa i aktuelna pitanja, kao što je pitanje tablica, ali jedno bez drugog ne može, kazao je Kurti.

Ne možemo biti neodgovorni da se ne bavimo aktuelnim temama, ali ne možemo da se pretvorimo u državni vrh koji se bave samo pitanjima registarskih tablica, a ne razgovaramo o normalizaciji odnosa. Zato smo u situaciji u kojoj smo sada, smatra Kurti.

Nadam se da će EU smoći snage da stane iza sopstvenog predloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali danas posle osam sati razgovora na šest sastanaka, tri bilateralna i tri trilateralna, nemamo dogovor, zaključio je Kurti obraćanje novinarima u Briselu.

3

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.