Kurti ima očekivanja: Sporazum koji sadrži četiri tačke

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 11:31

Kurti ima očekivanja: Sporazum koji sadrži četiri tačke

Aljbin Kurti pre početka sednice Vlade potvrdio je da su se dogovorili o sporazumu koji sadrži četiri tačke za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pre početka sednice Vlade potvrdio je da su se u ponedeljak potpredsednik Besnik Bislim i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dogovorili o sporazumu, kao i da će to uticati da se sankcije protiv Kosova ukinu i da će strane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u dijalogu biti ravnopravne.

Kurti je rekao da će četiri tačke stvoriti preduslove za punu i bezuslovnu primenu Osnovnog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa od 18. marta. opština na severu i to posle letnje sezone.

Takođe, Kurti je rekao da će sporazum koji je postignut u Bratislavi pomoći da se uspostavi ravnopravnost stranaka, što, prema njegovim rečima, pomaže punom sprovođenju osnovni sporazum i njegov aneks.

"Bisljimi je postigao sporazum sa izaslanikom Lajčakom o ovim tačkama. Prvi je smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada. Drugo, Kosovska policija će zajedno sa Euleksom i Kforom proceniti bezbednosnu situaciju po potrebi. Treća, Vlada Kosova daće javnu izjavu u kojoj će podržati održavanje izbora u četiri severne opštine. Četvrti je o pozivu koji će EU uputiti glavnim pregovaračima za finalizaciju plana redosleda za Sporazum o normalizaciji. U zaključku, sporazum Bartislava će pomoći. Reforma u pravosuđu je naš prioritet, rad na njoj nikada nije stao. Ustavni sud čekamo više od četiri meseca. Danas ćemo razmatrati i Nacrt zakona o Tužilačkom savetu", rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurti: Sporazum Bisljimija i Lajčaka pomaže punoj primeni Briselskog sporazuma

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jul.2023

Sastanak šefa prištinskog pregovaračkog tima Besnika Bisljimija i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka imao je za cilj stvaranje preduslova za punu i bezuslovnu implementaciju Briseskog sporazuma, odnosno evropskog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

EU dala Prištini rok? Imate dve nedelje...

Izvor: B92, 12.Jul.2023

Priština -- Četiri koraka dogovorena između Vlade Kosova i EU za deeskalaciju situacije na severu moraju biti završena za dve nedelje, piše Koha...Prva tačka, smanjenje prisustva policije za oko 25 odsto u i oko opštinskih zgrada, trebalo bi, kako saznaje Koha, da bude završena u prvoj nedelji...Na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.