Kurti: U Brisel idem na sastanak o dijalogu, a ne njegov nastavak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2021, 13:26

Kurti: U Brisel idem na sastanak o dijalogu, a ne njegov nastavak

Premijer privremenih institucija u Prištini izjavio je danas da Prištini ne treba platforma za dijalog sa Beogradom koji je zakazan za naredni utorak, jer kako tvrdi, reč je o sastanku o dijalogu, a ne njegovom nastavku.

"Ova sesija nije o dijalogu. To nije na dnevnom redu sastanka u utorak. Ova sesija je učenje na našim greškama. Moramo izaći na kraj sa 10 godina dijaloga kako bismo naučili lekcije za budućnost", rekao je on.

Kako je dodao od njega se tražilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da dođe kako bi govorio o platformi za dijalog, ali da je to pogrešno jer je sastanak u utorak sastanak o dijalogu, a ne njegov nastavak.

"Svaka platforma za novi dijalog bila bi pogrešna pre sastanka oko dijaloga. Platforma nije prvi korak jer ona prihvata dijalog čija je agenda još uvek nepoznata", rekao je Kurti.

Kako je dodao, on će na sastanku u Briselu braniti interese Kosova, ali da na njemu neće govoriti samo u svoje i ime svoje stranke, već u me svih stranaka.

"Ne bežim od dobro pripremljenog dijaloga, ne bežim od sastanaka i žao mi je što me ovde optužuju neki koji su prepustili dijalog bivšem predsedniku, u vreme kada je prihvatio projekat zamene teritorija. Na kraju imam samo jednu molbu, nemojte me srušiti još jednom", rekao je Kurti.

Ne žuriti sa dijalogom, EU bi trebalo da "pritiska" Srbiju

Aljbin Kurti je zatražio danas od opozicije konsenzus u vezi dijaloga sa Beogradom i ponovio stav da sa dijalogom ne treba žuriti.

On je na sednici skupštine u Prištini, na kojoj bi trebalo da predstavi izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga, rekao da nema potrebe žuriti sa dijalogom i da to zavisi od toga da li će Beograd priznati nezavisnost tzv. Kosova, prenosi Koha.

Kurti je rekao i da vreme mora da promeni realnost u Srbiji, i da ona, kako kaže, "prizna zločine koje je počinila".

"Zašto bismo žurili. Mi smo nezavisni, a vreme mora promeniti realnost u Srbiji. Takođe, dijalog je narušen asimetričnim pristupom EU i time što napredak u dijalogu povezuje sa napretkom na evropskom putu", rekao je Kurti.

On smatra i da bi EU trebalo da "pritiska" Srbiju, a da je sporazum sa Beogradom "problematičan" sada kada izborni ciklus počinje u važnim centrima za donošenje odluka.

Kurti je dodao i da bi dve strane trebalo da budu ravnopravne za pregovaračkim stolom.

"Voleo bih da imamo konsenzus i da našu zemlju ne tretiramo kao taoca spora sa Srbijom", naveo je Kurti i ocenio da je reč o "veštačkoj vanrednoj situaciji koja je nanela veliku štetu i još uvek nam nanosi štetu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.