Kurti: Spreman sam

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 07:27

Kurti: Spreman sam

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u intervjuu za BBC rekao da je spreman i opredeljen za deeskalaciju situacije na severu KiM.

Kako je rekao, u tu svrhu komunicira i koordinira se sa SAD i EU koje ipak ostaju "mekane" prema Beogradu. On pretpostavlja da je tako kako bi Srbiju što više sklonili od ruskog uticaja.

"Naravno da sam za deeskalaciju, imate moju garanciju da Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 'Kosova' ni na koji način neće doprineti eskalaciji, učiniće sve za deeskalaciju... Imate moju dobru volju, dobru veru i dobre namere, spreman sam za nove izbore u te četiri opštine što pre je moguće, ali sve mora biti u skladu sa vladavinom prava", kazao je Kurti u emisiji "Hard tok".

Kurti je, na pitanje da li je moglo doći do većeg konflikta, naveo i da je situacija na severu bila jako teška jer su dve, kako kaže, terorističke organizacije "Severna brigada" i "Civilna zaštita" koje navodno plaća Srbija, započele incidente u kojima su povredili pripadnike Kfora, članove kosovske policije i novinare.

Tvrdi da je tzv. kosovska vlada, pet dana pred objavljivanje te odluke o proglašavanju organizacija za terorističke, o tome obavestila EU i SAD.

Kurti je naveo da ima posla sa kriminalnim grupama koje podržava Beograd, implicirajući da on nije protiv kosovskih Srba.

"Ne krivim srpsku zajednicu na 'Kosovu' za te incidente, većina su miroljubivi ljudi, ja sam i njima premijer. Krivim te dve organizacije i Beograd koji ih finansira i organizuje", kazao je.

Kako kaže, sa partnerima iz SAD i EU komunicira i koordinira, ali u ovoj situaciji morao je da poštuje zakone tzv. Kosova.

"Mi koordiniramo, ali to ne znači da se slažemo sve vreme po svim pitanjima. Nemam drugo objašnjenje zašto su EU i SAD tako meki sa Beogradom osim da bi Srbiju sklonili od Kremlja", naglasio je.

Na pitanje o maltretiranju Srba koji su uhapšeni na severu Kosova, Kurti je kazao da će oni koji su bili nasilni prema uhapšenima, biti suspendovani.

Međutim, kako dodaje, njegovi ministri su ispitali sve slučajeve i poslali pisma šefu evropske diplomatije Borelju u kojima su dokazali da šta god da je urađeno, sve bilo u skladu sa procedurama i zakonima 'Kosova'.

Upitan zašto ne formira Zajednicu srpskih opština, kada je to obaveza koju je tzv. Kosovo prihvatilo pre deset godina, Kurti kaže da Beograd želi ZSO na 'Kosovu' kao što je Republika Srpska u BiH.

"Taj sporazum iz 2013. i 2015. nije prošao kosovski Ustavni sud", kazao je i naveo da je predložio model za Zajednicu kao što je organizovana za Srbe u Hrvatskoj.

Kako kaže, on je spreman za razgovore i smirivanje situacije, a to je pokazao i u Briselu poslednji put.

Međutim, kako navodi, tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo da se sastane sa njim.

"Vučić me napada svaki dan, ali 'Kosovo' je demokratska država, dok je u Srbiji autoritarni režim, mi smo proevropski orijentisani, a Srbija je bliska sa Kremljom", naveo je tzv. premijer za Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SLUČAJ "KURTI": SAM PROTIV SVIH, SAM PROTIV SEBE U ratu je sa Amerikom, EU, Albanijom, svojim građanima i sa samim sobom, a opstaje neokrznut: Da li se Kosovu CRNO PIŠE ili je sve samo SIMULACIJA

Izvor: Blic, 11.Jul.2023

Aljbin Kurti, premijer Kosova, uspeo je da otvori sve moguće frontove oko sebe i zarati bukvalno sa svim "spoljnjim" i "unutrašnjim" faktorima, uključujući i ideološki sukob da samim sobim, ali i dalje u svim tim ratovima opstaje gotovo neokrznut. Kako? Ključ ove misterije, jedne od većih na balkanskom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.