Kuper: Dajte vremena Beogradu i Prištini

Izvor: RTS, 26.Sep.2018, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuper: Dajte vremena Beogradu i Prištini

Prvi EU posrednik u dijalogu Robert Kuper upozorio je da se ne bi smele "brzo i konačno" zauzimati strane kada je reč o idejama koje su se pojavile u cilju rešavanja sveobuhvatnih odnosa Beograda i Prištine.
Kuper je u svom tekstu za Evropski savet za spoljne odnose pozvao na davanje "prvenstva i vremena" u donošenju odluka upavo stranama na koje se ta rešenja i odnose.

Robert Kuper, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao prvi EU posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, u periodu od 2011. do 2012. godine, ocenjuje da su razgovori lidera Srbije i Kosova o pronalaženju kompromisa oko postojećeg problema granica izazvali različite stavove: od onih da će promena granica dovesti do rata, do onih da je to način za stvaranje mira.
Kuper naglašava da su u pitanju još nedefinisane ideje koje moraju tek da postanu predlozi koji će doći od strane onih na koje će to imati najviše uticaja.
"Hajde da prekinemo stare navike na Balkanu jednom i ne zauzimamo strane pre nego što saznamo šta je predloženo. Dajte onima na koje se to odnosi vremena da svoje ideje naprave u predloge, dajte im vremena da ih objasne, možda čak i da ih prilagode. Hajde da čujemo mišljenja sa svih strana, naročito onih na terenu, a tek onda donosimo svoje mišljenje, imajući u vidu da na kraju naše mišljenje nije to koje je presudno", poručio je Kuper.
Robert Kuper je u svom tekstu "Raskid sa starim navikama na Balkanu", objavljenom na sajtu Evropskog saveta za spoljne odnose, zamolio da se kada je reč o predlozima za rešenje odnosa Beograda i Prištine ne zauzimaju "previše brzo i zanavek" strane.
Podsetio na Helsinšku deklaraciju koja je, kako kaže, jasna kada su teritorijalni integritet i nepovredivost granica u pitanju, ali i uključuje izuzeće kada se radi o mirnj promeni u skladu sa međunarodnim zakonom.
"Zašto ne bi sačekali da vidimo da li neko ima predlog, da ga saslušamo pažljivo, ozbiljno preispitamo i to ne samo šta je predloženo već i kako je to moguće uraditi, šta su mere koje bi išle uz to, gde je balans među stranama i kako bi to uticalo na region", piše Kuper.
Naglašava da odluke moraju biti prvenstveno donete zarad onih na koje će najviše uticati, a da su to oni koji su direktno pogođeni i njihovi susedi.
"Do sad niko nije predložio ništa konkretno. Mi čujemo ideje, ali one su prilično nejasne. Pre nego što ideju postanu plan one moraju dobiti jasne oblike", navodi evropski diplomata.
Dodaje da će što se više bude išlo u detalje sve postajati još komplikovanije, ali da ne sme biti izbegavanja detalja jer, prema njegovim rečima, politika nisu principi ili generalizacija.
Robert Kuper zaključuje da će za takve detalje biti potrebno vreme, jer će uključivati i kompromise strana u dijalogu i iznalaženje izbalansiranih paketa gde bi obe starne bile na dobitku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Dajte vremena Beogradu i Prištini"

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2018

Prvi EU posrednik u dijalogu Robert Kuper upozorio je da se ne bi smele "brzo i konačno" zauzimati strane kada je reč o idejama koje su se pojavile u cilju rešavanja sveobuhvatnih odnosa Beograda i Prištine...Kuper je u svom tekstu za Evropski savet za spoljne odnose pozvao na davanje "prvenstva...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.