Krvoproliće u Hami

Izvor: RTS, 01.Avg.2011, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krvoproliće u Hami

Četiri osobe poginule u sukobima sirijske vojske i demonstranata u Hami. Vojska već drugi dan tenkovima granatira grad. Asad pohvalio "patriotsku" vojsku. EU pooštirila sankcije režimu u Damasku, Rusija traži pekid sukoba, Britanija poručuje da neće biti vojne intervencije. Zakazana hitna sednica SB UN.

Sirijske snage bezbednosti već drugi dan tenkovima granatiraju grad Hamu, kako bi ugušile proteste demonstranata koji zahtevaju zbacivanje predsednika Bašara al-Asada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U tom napadu poginula su najmanje četiri civila, tvrde dva očevica, a prenosi Rojters. Tokom jučerašnjih napada na grad Hamu poginulo je više od 100 ljudi, a još 40 poginulo je širom Sirije.

Sirijski tenkovi upali su i u istočni grad Albu Kamal, nakon dve nedelje opsade, intenzivirajući vojne napade čiji je cilj smirivanje nezadovoljstva u plemenskim regionima na granici sa Irakom.

Bašar al-Asad pohvalio je "patriotsku" sirijsku vojsku, koja je simbol "nacionalnog ponosa" i dodao da je uveren da će Sirijci uspeti da razbiju "zaveru" koja je skovana protiv njihove zemlje, javila je agencija Sana.

"Apsolutno sam ubeđen da smo sposobni, uz oštroumnost našeg naroda i nacionalno jedinstvo, da porazimo ovu novu epizodu skovane zavere čiji je cilj da rasparča Siriju, kao uvod u rasparčavanje čitavog regiona u male države koje se međusobno tuku", poručio je Asad.

Oštrije sankcije

Evropska unija pooštrila je sankcije režimu u Damasku zamrzavanjem imovine i uvođenjem zabrane putovanja za još pet osoba koje su u vezi sa krvavim progonom, javlja Rojters.

Formalno odobrenje koraka, koje su 27 članica EU usvojile prošle nedelje, došlo je pošto je Unija optužila Siriju za "masakr" nad civilima u Hami tokom vikenda.

U najavi proširenja sankcija na još pet osoba povezanih sa nasiljem, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbdnost Ketrin Ešton upozorila je da su mogući i dalji koraci ukoliko režim u Siriji nastavi ovim putem.

Eštonova je pozdravila to što će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održati hitnu sednicu tokom večeri i pozvala je to telo da zauzeme jasan stav o okončanju nasilja u Siriji.

Moskva je pozvala na okončanje represije u Siriji i zatražila i od vlasti i od opozicije da prekinu nasilje, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova.

Italija i Nemačka noćas su zatražile hitan sastanak Saveta bezbednosti UN na kojem bi se raspravljalo o situaciji u Siriji.

Istovremeno, britanski šef diplomatije odbacio je mogućnost vojne intervencije u Siriji dodajući da za to ne postoji "ni najmanja mogućnost".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.