EU pooštrava sankcije prema Siriji

Izvor: B92, 01.Avg.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pooštrava sankcije prema Siriji

Damask -- EU najavila pooštravanje sankcija prema Siriji. Sirijske snage bezbednosti nastavile granatiranje Hame, a predsednik Bašar al-Asad pohvalio "patriotsku" vojsku.

EU će "vrlo uskoro" pooštriti sankcije prema režimu u Damasku, nakon velike ofanzive vojske na više sirijskih gradova u kojoj je poginulo oko 140 civila.

"Mi ćemo nastaviti da sprovodimo politiku sankcija", izjavila je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

U dvodnevnom granatiranju Hame, centra antivladinih protesta, poginulo je više od 100 ljudi, a intervencija sirijske vojske i dalje traje.

U međuvremenu, evropske diplomate su saopštile da je EU dodala nova imena na spisak Sirijaca kojima je zabranjeno izdavanje viza i zamrznuta imovina.

Rusija je apelovala na Siriju da odmah prestane sa upotrebom sile i represijom nad civilima. "Upotreba sile kako protiv mirnih civila tako i protiv predstavnika državnih struktura neprihvatljiva je i trebalo bi odmah da prestane", navelo je rusko ministarstvo spoljnjih poslova u saopštenju, pozivajući na okončanje represije.

Predsednik Sirije Bašar-al Asad je u današnjem govoru pohvalio sirijsku vojsku, nazivajući je "patriotskom" i simbolom "nacionalnog ponosa". On je dodao da je uveren da će Sirijci uspeti da razbiju "zaveru" koja je skovana protiv njihove zemlje.

"Apsolutno sam ubeđen da smo sposobni, uz oštroumnost našeg naroda i nacionalno jedinstvo, da porazimo ovu novu epizodu skovane zavere čiji je cilj da rasparča Siriju, kao uvod u rasparčavanje čitavog regiona u male države koje se međusobno tuku", poručio je Asad, čiju zemlju već četiri meseca potresaju veliki potresi na kojima se zahteva njegov odlazak sa vlasti.

Od početka pobune 15. marta, sirijski režim optužuje "naoružane grupe" i "teroriste" da, infiltrirajući se među demonstrante i uz upotrebu sile, seju haos u zemlji.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krvoproliće u Hami

Izvor: RTS, 01.Avg.2011

Četiri osobe poginule u sukobima sirijske vojske i demonstranata u Hami. Vojska već drugi dan tenkovima granatira grad. Asad pohvalio "patriotsku" vojsku. EU pooštirila sankcije režimu u Damasku, Rusija traži pekid sukoba, Britanija poručuje da neće biti vojne intervencije. Zakazana hitna sednica...

Nastavak na RTS...

EU: Savet bezbednosti da zaustavi nasilje u Siriji

Izvor: EMportal, 01.Avg.2011

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton zatražila je danas od Saveta bezbednosti da što pre okonča nasilje u Siriji.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.