Kriza u EU i nafta svetski rizici

Izvor: B92, 17.Mar.2012, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u EU i nafta svetski rizici

London -- Prognoza za svetsku privredu je bolje nego što je bila, ali još uvek postoje veliki rizici kao što su cena nafte I recesija u Evropi, piše Ekonomist.

U Americi je zaposleno više ljudi, ai potrošači troše više. Recesija u evrozoni se pokazala blažom nego se očekivalo. Grčki dug je restrukturiran i to bez značajnijih trzavica.

Znaci oporavka raduju, i po svemu sudeći izbegnuta je katastrofa, posebno u Evropi, koja se krajem prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << činila na rubu propasti. Finansijska tržišta takođe su stabilizovana i beleži se rast indeksa na berzi.

Evropske zemlje moraju prestati sa primenom oštrih mera štednje i više učiniti kako bi podstakli rast. ECB je uspešno kupila vreme zaduženih vlada, ali za trajni oporavak evrozone treba ojačati fiskalnu disciplinu.Američki prioritet bi trebao biti smanjenje budžetskog deficita. No, to na žalost, nije moguće učiniti prije predsedničkih izbora u novembru. Kineska privreda i dalje se više oslanja na ulaganja nego podsticanje domaće potrošnje. Umesto što Peking podstiče izgradnju puteva i željezničkih pruga, sjajan podsticaj za građane Kine bi bile veće plate i penzije, više sredstava usmernih prema zdravstvu.

Nakon dužeg sna, ekonomija se ponovo budi. Uprkos optimizmu, ima razloga za oprez. Globalni rast, koji je bio u padu, i zbog recesije u Evropi, vrlo verovatno će i ove godini biti sporiji nego je bio 2011.

I dalje su prisutni rizici. Od finansijske krize 2008., Investitori se nadaju rastu, ali je on usporen, bilo zbog rastuće cene nafte, bilo loše politike, ili zbog, previše, i prebrzo prihvaćenih mera štednje.

Ukoliko se nastave tenzije sa Iranom zbog spornog nuklearnog programa, snabdevanje naftom bi mogla izazvati nove probleme.

Jasni znaci oporavka vidljivi su u Americi i oni bi trebali biti dovoljni za predsednika koji želi reizbor u novembru. Dobre vesti su da se povećava zaposlenost što utiče na rast prihoda, a time i na rast potrošnje.

U poslednja tri meseca u SAD je stvoreno više radnih mesta nego u bilo kojem tromjesečnom periodu od 2006. Cena nekretnina i dalje je niska, ali građevinarstvo i prodaja nekretnina počinju da rastu. Rastu i potrošački krediti i to izmedju ostalog zahvaljujući odluci Kongresa po kojoj će se do kraja godine primenjivati niže poreske stope.

No, ništa od gore spomenutog ne govori u prilog tezi da je došlo vreme ekonomskog procvata. Za očekivati da je da rast američke ekonomije biti oko 2,5 odsto. To je puno manje nego se moglo i očekivati nakon recesije, ali i nakon finansijske krize, u kojoj su potrošači bili okovani dugovima. Oporavak je prilično anemičan.

Nivo rasta neće doneti brzi pad stope nezaposlenosti, ali to će ipak biti poboljšanje u odnosu na 2011., A još važnije, to bi mogao biti prvi korak prema samoodrživom oporavku, jer će s rastom zapošljavanja, rasti potrošnja, a to bi u konačnici terbalo rezultirati novim radnim mestima.

Evropa je, nasuprot tome, i dalje daleko od oporavka. Dobra je vest i činjenica da stvari nisu tako loše kakve su mogle biti. To se može zahvaliti potezima Evropske centralne banke (ECB), koji su osigurali likvidnost evropskim bankama. Rezultat je slaba, ali ipak, recesija koju, istina, Nemačka može izbeći. Za druge, međutim, još uvek nije jasno kako će obezbediti ekonomski rast.

Većina evropskih zemalja, posebno onih na periferiji evro-zone, uvela je oštre mere štednje kako bi smanjile budžetske deficite. Da se ​​oseti efekat uvedenih reformi ipak će trebati prilično vremena.

Evropska recesija bi i te kako mogla naštetiti ostatku sveta. Rast je znatno usporen u mnogim novim privredama, od Kine do Brazila.

Na sreću, kolaps evrozone, barem za sada, je izbegnut i kapital se pokreće prema rastućim ekonomijama, pa rezultati gazdinstava orijentisanih na izvoz, posebno onih u Aziji, postaju sve bolji.

Razlozi za optimizam su stvarni. Ali ako političari opet naprave pogrešan korak, od oporavka neće mnogo ostati, tek pepeo.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izgledi za oporavak bolji, ali veliki rizici i dalje ostaju

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Mar.2012

LONDON - U svjetskoj privredi su primjetni ohrabrujući pokazatelji, pa tako u SAD kompanije povećavaju zaposlenost, a građani potrošnju, recesija u evrozoni izgleda blaža nego što se očekivalo, Grčka restrukturira dugovanja, pa je čak i prvi "ograničeni bankrot" jedne države u posljednjih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.