Krivokapić: Veliki korak ka dobijanju datuma pregovora

Izvor: S media, 08.Sep.2011, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivokapić: Veliki korak ka dobijanju datuma pregovora

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je da je usvajanje Izbornog zakona veliki korak ka dobijanju datuma pregovora i istakao da je dogovorom o jeziku odbranjen Ustav Crne Gore.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić izjavio je večeras da usvajanje Izbornog zakona predstavlja veliki korak Crne Gore ka dobijanju datuma pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji ( >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU).

Ovo je dobra poruka da Crna Gora može da rešava probleme na evropski način, kazao je Krivokapić novinarima u parlamentu, nakon usvajanja Izbornog zakona.

Usvajanje tog propisa, kome je prethodio politički dogovor premijera Igora Lukšića i opozicije o imenu nastavnog predmeta o jeziku u obrazovnom sistemu, prvi je uslov Brisela da Crna Gora dobije datum pregovora sa EU.

Skupština Crne Gore: Donet izborni zakon

Crna Gora: Naziv predmeta - da "polomite" jezik!

Skupština Crne Gore: Prekinuta rasprava

Lukšić i lideri opozicije Srđan Milić, Andrija Mandić i Nebojša Medojević dogovorili su da se nastavni predmet u školama nazove crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

Izjednačavanje srpskog jezika, kojim po najnovijem popisu govori najveći broj građana u Crnoj Gori i crnogorskog koji je prema Ustavu službeni jezik, bio je uslov opozciije da glasa za Izborni zakon za čije je usvajanje bila potrebna dvotrećuinska većina.



Krivokapić je kazao da je dogovorom o jeziku odbranjen Ustav Crne Gore.
Jasno su razvrstani službeni i jezici u službenoj upotrebi u imenu nastavnog predmeta , naveo je on, ocenivši da je crnogorski jezik sada priznat od svih i obavezan za učenje.

Crnogorski je jasno odvojen od jezika u službenoj upotrebi , kazao je predsednik

Skupštine Crne Gore.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.