Kraljičin govor: Bregzit 31. oktobra i novi dogovor sa EU

Izvor: VOA, 14.Okt.2019, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljičin govor: Bregzit 31. oktobra i novi dogovor sa EU

Kraljica Elizabeta iznela je u britanskom parlamentu agendu vlade premijera Borisa Džonsona, koja podrazumeva izlazak Britanije iz EU 31. oktobra, novi dogovor sa Unijom i taktiku za pridobijanje glasača na mogućim vanrednim izborima. Kraljičin govor služi da se u parlamentu iznese agenda rada vlade za narednu godinu. Govor za 93-godišnju kraljicu piše vlada. S obzirom na ključne razgovore o Bregzitu tokom nedelje i moguće vanredne izbore u bliskoj budućnosti, opozicija je optužila premijera Borisa Džonsona da je zloupotrebio politički neutralnu kraljicu za izlaganje svoje predizborne agende. Kraljica je govorila o 20 zakonskih predloga, uključujući i onaj o primeni dogovora o Bregzitu - ako ga Džonson postigne ove nedelje sa EU. "Prioritet moje vlade je oduvek bio da osiguram izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU 31. oktobra...Vlada namerava da radi na postizanju novog partnerstva sa EU, baziranog na slobodnoj trgovini i prijateljskoj saradnji", rekla je kraljica u svom govoru.  Plan vlade uključuje i imigracioni sistem posle izlaska Britanije iz EU, reformu pravosuđa, promenu u sistemu zdravstvenog osiguranja i obećanje da će se više izdvajati iz budžeta za stimulisanje rasta. "Ljudi su umorni od blokade i čekanja da se nešto promeni. I neće više da čekaju da okončamo Bregzit", napisao je Džonson u izjavi koja je pratila kraljičin govor. Ali, politička budućnost Borisa Džonsona kao i mogućnost da ostvari planiranu agendu je prilično neizvesna. Vodi manjinsku vladu i otkad je u julu postao premijer, nije uspeo da dobije većinu ni za jedan svoj zakonski predlog. Sve stranke žele prevremene parlamentarne izbore, ali nisu saglasne oko toga kada bi ih trebalo održati.  Opozicioni laburisti kažu da je kraljica iskorišćena da promoviše predizborni manifest Konzervativne stranke.  Kraljičin govor će biti predmet debate u parlamentu narednih dana i o njemu će se glasati.  Iako to zvanično nije glasanje o poverenju vlade, može biti iskorišćeno da dodatno destabilizuje poziciju Borisa Džonsona.   
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kraljičin govor: Bregzit 31. oktobra i novi dogovor sa Evropskom unijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Okt.2019

Britanska kraljica Elizabeta iznela je u parlamentu agendu vlade premijera Borisa Džonsona, koja podrazumeva izlazak Britanije iz EU 31. oktobra, novi dogovor sa Unijom i taktiku za pridobijanje glasača na mogućim vanrednim izborima. Kraljičin govor služi da se u parlamentu iznese agenda rada vlade...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.