Kovačević (D2SP): Izvoz žitarica poraz preradjivačke industrije

Izvor: Beta, 27.Apr.2022, 10:10

Kovačević (D2SP): Izvoz žitarica poraz preradjivačke industrije

Predsednik pokreta "Da se struka pita" (D2SP) Vladimir Kovačević ocenio je danas da bi bilo bolje da se žitarice u Srbiji prerade a potom izvezu umesto što se odobravaju kvote za njihov izvoz.On je u saopštenju naveo da je odluka Vlade Srbije da uvede kvote za izvoz žita dobra vest za gradjane Srbije jer je "spokoj oko snabdevenosti tržišta hranom važan kao balans strahu od nedostatka energenata koji prožima mnoge gradjane EU"."Medjutim, mnogo bolje od kvota bilo bi da se trajno opredelimo da sve žito koje proizvedemo prvo industrijski preradimo, a zatim izvezemo", istakao je Kovačević.Dodao je da bi "kukuruzom i sojom trebalo da hranimo životinje, a izvozimo mleko i preradjeno meso", dok bi pšenica morala da bude upotrebljena za konditorsku industriju, testenine i druge proizvode. "Izvoz golih žitarica treba smatrati preradjivačkim porazom. Prava strategija, kojoj decenijama unazad nismo pokazali sklonost, je ne izvoziti žitarice, već ih preraditi, supstituisati uvoz sopstvenom proizvodnjom i trajno jačati izvozni kapacitet", naveo je Kovačević i podsetio da je to deo ekonomskog programa pokreta "Da se struka pita". Ocenio je da će Srbija postati "ekonomski stabilna i velika tek kad se ovaj program implementira".

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kovačević: Izvoz žitarica poraz prerađivačke industrije

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Apr.2022

Predsednik pokreta "Da se struka pita" (D2SP) Vladimir Kovačević ocenio je danas da bi bilo bolje da se žitarice u Srbiji prerade, a potom izvezu umesto što se odobravaju kvote za njihov izvoz.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.