Koštunica: Poguban put u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2012, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Poguban put u EU

BEOGRAD -

Kandidat Demokratske stranke Srbije (DSS) za predsednika Republike Vojislav Koštunica izjavio je danas da je kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji beznačajna za zemlju, ali je vrlo značajna za EU, jer predstavlja "način i sredstvo za dalju politiku ucena i iznuđivanje ustupaka".

Zato je rešenje politička neutralnost i Srbija ne sme da bude član EU, rekao je Koštunica na predizbornoj konvenciji u beogradskoj opštini Voždovac, ističući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je za protekle četiri godine, sa politikom "Evropa nema alternativu", Srbija samo gubila.

Prema njegovom mišljenju, krene li se i dalje tim putem, sve što čini biće uzaludno, nepotrebno i štetno za Srbiju, jer se posle četiri godine vidi kakvo je stanje u zemlji i njenoj privredi, kakav je životni standard.

"Uoči Đurđevdanskih izbora pred Srbijom su dva puta - da li će nastaviti putem pogrešnim i pogubnim da EU nema alternativu, putem čija je pogrešnost i pogubnost dokazana u protekle četiri godine, ili će se okrenuti sebi, svojim interesima, razvoju i slobodi", smatra Koštunica.

Zbog toga je, poručio je on, politička neutralnost koju nudi DSS najbolje rešenje, da Srbija ne bude član EU, ali da sarađuje i sa njom i sa državama članicama pojedinačno, na način kako to čine evropske zemlje koje nisu u EU, poput Norveške i Švajcarske.

Koštunica je naglasio da je politička neutralnost put da se ostvari borba za moralnu i suverenu Srbiju, za njeno dostojanstvo, i da je ona drugo ime za moralni razvoj zemlje, slobodu, očuvanje nacionalne države i demokratskih institucija u njoj.

Koštunica i zvanično kandidat za predsednika Srbije

Predstavnici Demokratske stranke Srbije predali su danas Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) više od 13.000 potpisa podrške kandidaturi Vojislava Koštunice za predsednika Srbije na izborima zakazanim za 6. maj.

Predaji potpisa prisustvovali su potpredsednici stranke Miloš Aligrudić, Slobodan Samardžić i Miloš Jovanović, nekadašnji ambasador u Rimu Sandra Rašković Ivić, kao i poslanici DSS-a.

Na kutijama sa potpisima građana za kandidaturu Koštunice piše: "Koštunica - predsednik".

Posle predaje potpisa, novinarima se obratio potpredsednik stranke Miloš Jovanović koji je poručio da će Koštunica nakon 20. maja biti novi predsednik Srbije.

"U predsedničku kampanju ulazimo sa ciljem da pobedimo. Ovo je boj za Srbiju", rekao je Jovanović i podsetio da je Koštunica u nekoliko mandata obavljao najviše državne funkcije i da "Srbiji treba čovek koji je dostojan te funkcije" u, kako je naveo, "delikatnim uslovima u kojima se Srbija nalazi".

Potpredsednik DSS Nenad Popović je, govoreći o ekonomskom programu te partije, istakao da su dva ključna cilja zapošljavanje i razvoj privrede, za šta su potrebna ulaganja u četiri ključne grane: građevinarstvo, infrastrukturu, energetiku i poljoprivredu.

On je najavio da će, ukoliko DSS dođe na vlast, obezbediti deset milijardi evra direktnih ulaganja iz Rusije, kroz dugoročne kredite, zajednička ulaganja sa ruskim državnim i privatnim kompanijama i putem infrastrukturnih projekata.

Popović je upozorio da će, ukoliko Srbija krene dublje u evropske integracije, ostati bez sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, čime će izgubiti i "konkurentsku prednost" u odnosu na preduzeća iz EU.

Kako je objasnio, i ono malo investicija koje u Srbiju stižu iz EU, dolaze upravo zbog činjenice da se proizvodi mogu bez carina izvoziti na rusko tržište.

Kandidat DSS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović ukazao je na činjenicu da, zbog "birokrata u beogradskom katastru", više 30.000 predmeta stoji nerešeno, "čeka neke potpise", zbog čega u srpsko građevinarstvo ne može da uđe milijarda evra.

On je zapitao i da li Beograđani na sledećim izborima imaju hrabrosti da priznaju da je novi most preko Ade, koji je bio potreban, preskup, kao i da je "Bus plus" projekat od koga će, umesto grada, profit ubirati strane firme.

"Imamo li hrabrosti da ispravimo sve naše greške i da budemo bolji - ja verujem da imamo", zaključio0 je Popović.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Vojislav Koštunica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.