Izvor: B92, 23.Nov.2011, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: EU nije u trendu

Beograd -- Srbija treba da prekine evrointegracije, kaže predsednik DSS-a Vojislav Koštunica za "Novosti".

"Strateški cilj Srbije treba da bude razvoj zemlje, a ne više ulazak u Evropsku uniju. Od članstva u EU mogli bismo imati više ekonomske štete nego koristi, a ulaznicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bismo morali da platimo odricanjem od Kosova i Metohije."

To je za ”Novosti” poručio Vojislav Koštunica, lider Demokratske stranke Srbije, koji, uoči 9. decembra i odluke Evropskog saveta o kandidaturi Srbije, predlaže da se otvori velika javna rasprava - da li je članstvo u EU u našem državnom interesu.

Zašto se sada, kada smo na domak kandidature, tvrđe nego ikad zalažete za zaustavljanje puta Srbije ka EU?

"EU se nalazi u ozbiljnoj krizi, a cela ta zgrada se i te kako trese. Vode se u evropskim zemljama ozbiljne rasprave o budućnosti i opstanku EU, samo se u Srbiji, koja je posebno ugrožena, o tome ćuti. Ako EU preživi, izvesno je da će doći do njenog preuređenja i da svi članovi neće imati jednak status. Postavlja se pitanje: treba li da idemo u drugu ili treću ligu EU, bez dela teritorije, uz potpuno uništavanje privrede, pod ponižavajućim uslovima koji nisu važili ni za jednu zemlju. Uveren sam da ne treba."

"Srbiji ne treba članstvo u EU nego pre svega ekonomska saradnja sa EU kao i sa drugim državama i ekonomijama na ravnopravnim osnovama. Alternativa je, dakle, da se okrenemo sebi i da upregnemo sve snage za razvoj zemlje. Bilo kakvi odnosi sa drugim državama i sve moguće integracije treba podrediti autentičnom interesu Srbije. Srbija pre svega, to je alternativa bezglavom putu ka EU", rekao je Koštunica.

On smatra da se stav većine političkih stranaka o EU ne poklapa sa raspoloženjem građana. "Uveren sam da većina građana smatra da bi učlanjenje Srbije u EU donelo više štete nego koristi. To me ohrabruje i uverava da ne ulazim u borbu koja je osuđena na neuspeh."

Na pitanje da li prekid puta ka EU podrazumeva i obustavljanje pregovora s Prištinom, Koštunica kaže:

"Te pregovore već su prekinuli Brisel, Euleks, Kfor i prištinske vlasti akcijama na severu KiM i na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Zato bi sadašnja vlast trebalo da se hitno okrene SB i Rezoluciji 1244 i da se zalaže za pregovore pod pokroviteljstvom SB UN. Sve drugo je srljanje u suštinsko priznavanje nezavisnog Kosova. Državna politika se svela na smokvin listić, a to je rečenica - Nikad nećemo priznati nezavisnost Kosova” To priznanje će postati nebitna forma, pošto se vlast na bezalternativnom putu ka EU suštinski odrekla Kosova."

Kreće li DSS u vaninstitucionalnu političku borbu pošto su vaši poslanici do daljeg napustili parlament?

"Poslanici DSS će neprestano zahtevati da Skupština raspravlja o dosadašnjim i budućim pregovorima o KiM. EU se kroz pregovore bavi Kosovom, a srpski parlament ćuti. Evropski parlament najavljuje svoju deklaraciju o Kosovu, a srpski parlament ćuti. Gest poslanika DSS je način da se borimo da se u Skupštini raspravlja o KiM."

Na pitanje da li sa Tomislavom Nikolićem može posle izbora da promeni vlast i sadašnju državnu politiku, Koštunica je rekao:

"U ovom trenutku, važno je da postoji dijalog sa SNS, čak i o pitanjima koja nas razlikuju, a to su odnos prema EU, Kosovu i promeni Ustava. Dakle, reč je o suštinskim i najtežim pitanjima i građanima na izborima treba jasno da saopštimo odgovore na njih."

Na pitanje šta će biti kriterijumi DSS-a za sklapanje koalicija posle izbora, Koštunica je odgovorio da je to "razvoj Srbije, promena politike prema EU, odbrana ustavnog poretka, pitanje Kosova, Vojvodine, vojne neutralnosti, rat sa ”belom kugom"”

"Očigledno je da EU više nije ”in”, ni u trendu, kao 2008. godine i da evroentuzijazma sve manje ima. Ali, odlučuju dela, a ne reči. Cela vladajuća koalicija klizi u pravcu neizvesne kandidature, još neizvesnijeg datuma za pregovore i najneizvesnijeg članstva u EU, što sve vodi ka suštinskom priznavanju Kosova", zaključio je Koštunica.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.