Kosovski analitičari: Nema normalizacije bez priznanja Kosova, ali za EU je prioritet Beograd

Izvor: Blic, 08.Feb.2018, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski analitičari: Nema normalizacije bez priznanja Kosova, ali za EU je prioritet Beograd

Evropski put Prištine uslovljen je normlizaciom odnosa sa Beogradom, ocenjuju kosovski analitičari koji primećuju da Kosovo ni u jednom delu Strategije o proširenju EU, koja je u utorak predstavljena u Briselu, nije tretirano kao deo proširenja, piše Koha.

Oni primećuju da se Kosovo u Strategiji spominje samo u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), normalizacije odnosa sa Beogradom i međunarodnim obavezama koje se odnose na Specijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sud.

Napominju da „sudbina“ Kosova ka integraciji u EU zavisi od delovanja Beograda.

„- Kosovo je u evropskoj strategiji uslovljeno delovanjem Srbije. Ukoliko Srbija postigne sporazum o normalizaciji odnosa i dobrosusedskim odnosima sa Kosovom, onda i Kosovo može napredovati na evropskom putu“ - rekao je politikolog Beljulj Bećaj.

Po njemu, nije istina da je "Kosovo tretirano isto kao i druge zemlje Zapadnog Balkana".

- „Nažalost, sudbina Kosova zavisi od delovanja Srbije, dok sudbina Srbije zavisi od njene spremnosti da normalizuje odnose sa Kosovom. Tražiće se kompromis, kao što kaže gospodin Vučić, da minimalizujemo gubitke, a da uzmemo što je više moguće“ - istakao je Bećaj.

Dijalog da počne što pre i bude što kraći

Koha piše da u kosovskoj vladi ne znaju kada bi mogao biti završen dijalog sa Beogradu, ali tvrde da će epilog biti recipročno priznavanje.

„- Dijalog je jedina alternativa za postizanje normalizacije odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije. Kosovo je pokazalo konstruktvinost i spremnost. Ipak, dijalog mora biti struktuiran i vremenski ograničen i mora se završiti recipročnim priznavanjem između dve države. Dijalog ne može beskonačno trajati i evropski put za svaku državu Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo, mora biti jasan i jednak“ - piše u odgovoru kancelarije premijera.

Na strategiju EU reagovao je i opozicioni pokret Samoopredeljenje, po kojem ne samo da nije dat vremenski rok za pridruživanje ili za dobijanje statusa kandidata, nego nema ni naznaka da bi nešto tako moglo da se dogodi.

Što se tiče dijaloga, Samoopredeljenje ponavlja stav da što pre mora početi dijalog sa svim nacionalnim manjinama na Kosovu, „što znači i dijalog sa kosovskim Srbima, otvoreni dijalog, demokratski, o razvoju“.

Prema njima, dosadašnji dijalog sa Beogradom je zatvoreni diplomatski dijalog, bez transparentnosti i odgovornosti.

- „Putem ovog dijaloga svi će biti posmatrani kao građani republike. Tako se gradi poverenje i uklanja strah koji dovodi do podele. Nacionalne manjine treba da uživaju sva prava prema evropskim standardima“ - piše u saopštenju Samoopredeljenja, prenosi Koha.

Tači: Krivica je na pet država

Reagujući na Strategiju, kosovski predsednik Hašim Tači je rekao da nju treba iskoristiti i za zaključivanje procesa dijaloga sa Beogradom. On je zbog nejednakog tretmana Prištine optužio pet država članica EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

- „Moramo iskoristi sav potencijal ove strategije kako bi unapredili naš položaj na putu ka pridruživanju, moramo sprovesti neophodne evropske reforme i zaključiti proces dijaloga sa Srbijom. Kosovo hitno mora prevazići stanje izolacije, i to ratifikovanjem sporazuma o demarkaciji, što bi dovelo do ukidanja viza za naše građane - rekao je Tači.

Analitičar Bećaj konstatuje da je Kosovo u zastoju već najmanje dve godine.

- Ipak, Srbija će priznati Kosovo na implicitan način, ali Kosovo treba da insistira na eksplicitnom priznavanju Kosova, sprovodeći preporuke Ustavnog suda u vezi sa Zajednicom srpskih opština. Čitav proces nastavka dijaloga će se vrteti oko toga“ - naveo je.

Bećaj dodaje da lično misli da "nema dobre normalizacije bez eksplicitnog priznavanja Kosova", ali da je njegova prognoza pesimistična iz dva razloga - za EU je prioritet Beograd, i Priština je u odnosu na Beograd inferiornija u svakom pogledu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.