Kos: Put u EU mogao bi biti usporen

Izvor: B92, Fonet, 11.Avg.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kos: Put u EU mogao bi biti usporen

Beograd -- Predsednik tela SE za borbu protiv korupcije Drago Kos kaže za B92 da bi put Srbije ka EU mogao da bude usporen ako predugo zadrži praksu nespojivih funkcija.

On savetuje da se ta odredba koja se našla u izmenama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije zadrži samo u prelaznom periodnu ali ne više od nekoliko meseci.

Kos je za B92 rekao da je zbog duplih funkcija, Srbija privukla zasigurno pažnju međunarodnih organizacija, jer je to za svaku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << demokratsku zemlju korak unazad.

Predsednik tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije – GREKO Drago Kos kaže da to negativno utiče na sliku o zemlji, koja, kako je naveo, "treba da čini sve, pa čak i više, u borbi protiv korupcije, da bi mogla da bude shvaćena kao zemlja koja se ozbiljno prihvata evropskih standarda”.

"Naime, i strani investitori i međunarodne organizacije i banke dosta pomno prate šta se dešava u svim zemljama kojima one nude pomoć. I mogu lako da zamislim da, ako bi se došlo do saznanja da se stvari u Srbiji ne menjaju ili čak idu na gore, da bi to dovelo do toga da bi svi ti ljudi promislili kako dalje”, upozorio je Kos.

Čupić: Nema podrške za povredu Ustava

Mogućnost da Srbija bude kažnjena ukidanjem viza zbog duplih funkcija pomenuo je predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić, koji za B92 kaže da je "podrška" duplim funkcijama do isteka mandata funkcionera došla od onih evropskih institucija sa kojima Srbija ima ugovorne odnose.

"Mi smo članica Saveta Evrope, to je jedna institucija, zatim smo član OEBS-a. Takođe, naše su obaveze i prema Ujedinjenim nacijama, odnosno pema odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a u nekim smo odnosima i sa Evropskom unijom, u smislu budućeg pridruživanja toj Uniji”, rekao je Čupić.

"Podrška evropskih institucija"

Izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje omogućavaju ostanak na nespojivim funkcijama do isteka mandata funkcionera, što je inače suprotno Ustavu Srbije, dobile su podršku evropskih institucija.

To je izjavio predsednik Boris Tadić koji kaže da je njegov stav da treba ići ka ukidanju duplih funkcija i da podržava sve one koji se za to zalažu. Ipak, ne mogu sve odluke da se donesu odmah, navodi Tadić.

Na pitanje kako je moguće da takve institucije pruže podršku dupliranju funkcija kada je to u suprotnosti i sa Ustavom Srbije, ali i sa pravilima tih organizacija, Čupić kaže da je reč o velikom nesporazumu, odnosno da se za to ne može dobiti nikakva podrška.

"Ovde je u pitanju povreda Ustava. Ovim izmenama zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije doveden je u pitanje postojeći Ustav, gde se izričito kaže da se ne može u isto vreme biti u predstavničkom telu i izvršnoj vlasti. To se može dovesti u pitanje samo ako se zameni Ustav”, kaže on.

Čupić podseća da je zakonska dužnost Agencije da ne dozvoli kršenje Ustava, jer je, između ostalog, u borbi protiv korupcije izuzetno važno da se zakoni poštuju

Čupić kaže i da Agencija ne odustaje od toga da o svemu treba da se izjasni Ustavni sud.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.