Kos: Put u EU mogao bi biti usporen

Predsednik tela SE za borbu protiv korupcije Drago Kos kaže za B92 da bi put Srbije ka EU mogao da bude usporen ako predugo zadrži praksu nespojivih funkcija.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

10:13

Default images

On savetuje da se ta odredba koja se našla u izmenama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije zadrži samo u prelaznom periodnu ali ne više od nekoliko meseci.

Kos je za B92 rekao da je zbog duplih funkcija, Srbija privukla zasigurno pažnju međunarodnih organizacija, jer je to za svaku demokratsku zemlju korak unazad.

Predsednik tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije – GREKO Drago Kos kaže da to negativno utiče na sliku o zemlji, koja, kako je naveo, “treba da čini sve, pa čak i više, u borbi protiv korupcije, da bi mogla da bude shvaćena kao zemlja koja se ozbiljno prihvata evropskih standarda”.

Iako kaže da ne treba očekivati neke direktne sankcije, poput ukidanja belog šengena, Kos upozorava da to može da bude loš signal za sve one koji razmišljaju da li da ulažu u Srbiju.

Paraleno sa najavama Agencije za borbu protiv korupcije da će se Ustavnom sudu Srbije i međunarodnim institucijama žaliti zbog odredbe koja nekim funkcionerima omogućava da do isteka mandata budu u sukobu interesa, od predsednika Tadića čuli smo da je Srbija za takvo rešenje, ali oročeno, dobila podršku evropskih institucija.

Predsednik tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije Drago Kos kaže da oni svakako nisu adresa pred koju je stigao zahtev za podršku, a i da jeste ne bi je dali.

Siguran je da takvu stvar ne bi aminovala ni Evropska unija. Umesto da Srbija u borbi protiv korupcije radi i više nego što se od nje očekuje, ona ovakvim potezima, ide unazad i teško se može zamisliti da to niko u Evropi neće primetiti, kaže Kos.

“Recimo usporava se proces približavanja EU, to je jedna od mogućih posledica. Druga moguća poslednica su, naravno, sve koje će iz toga da proisteknu”, naveo je Drago Kos.

“Naime, i strani investitori i međunarodne organizacije i banke dosta pomno prate šta se dešava u svim zemljama kojima one nude pomoć. I mogu lako da zamislim da ako bi se došlo do saznanja da se stvari u Srbiji ne menjaju ili čak idu na gore, da bi to dovelo do toga da bi svi ti ljudi promislili kako dalje”, rekao je on.

"Nema podrške za povredu Ustava"

I predsedniku Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomiru Čupiću neverovatno izgleda da institucije Evrope mogu da podrže rešenje koje je suprotno evropskim standardima, ali i Ustavu Srbije, koji izričito kaže da narodni poslanik ne može u isto vreme da bude i gradonačelnik.

Na pitanje kako je moguće da takve institucije pruže podršku dupliranju funkcija kada je to u suprotnosti i sa Ustavom Srbije, ali i sa pravilima tih organizacija, Čupić kaže da je reč o velikom nesporazumu, odnosno da se za to ne može dobiti nikakva podrška.

"To se može dovesti u pitanje samo ako se izmeni Ustav. Ustav se može izmeniti i u tom slučaju nema nikakvih problema”, kaže Čupić.

“Inače, Agencija je dužna, to je njena zakonska dužnost da ne dozvoli kršenje Ustava, jer između ostalog u borbi protiv korupcije izuzetno je važno da funkcionišu zakoni i da se poštuju zakoni. Znači, oni koji krše zakone, uzurpiraju zakone, oni su u nekim velikim problemima i, između ostalog, to se može označiti kao mogući izvor za korupciju”, rekao je on. “Ovde je u pitanju povreda Ustava. Ovim izmenama zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije doveden je u pitanje postojeći Ustav, gde se izričito kaže da se ne može u isto vreme biti u predstavničkom telu i izvršnoj vlasti. To se može dovesti u pitanje samo ako se zameni Ustav”, kaže on.

Čupić podseća da je zakonska dužnost Agencije da ne dozvoli kršenje Ustava, jer je, između ostalog, u borbi protiv korupcije izuzetno važno da se zakoni poštuju

Čupić kaže i da Agencija ne odustaje od toga da o svemu treba da se izjasni Ustavni sud.

Drago Kos navodi da Srbija nije prva zemlja koja se opredelila za neko rešenje koje odstupa od evropskih standarda.

Isto - baš sa duplim funkcijama - svojevremeno se desilo i u Sloveniji, ali je ta odredba u njihovom slučaju trajala samo nekoliko meseci, a ne dve godine, kako se planira u Srbiji.

Uvođenje viza - nerealno

Drago Kos, ipak, kaže da je nerealan scenario da bi građani Srbije, zbog ovakvih poteza vlasti, mogli da budu kažnjeni skidanjem sa belog šengrena.

“Ako me pitate da li bi samo zbog toga moglo doći do nekih sankcija, osim dosta neprijatne situacije u kojoj će se naći neki vaši predstavnici kad će morati da obrazlažu te promene međunarodnim organizacijama, ja mislim da same te promene ne bi bile dosta za neke te sankcije”, smatra Kos.

“Ali ako je to smao početak vraćanja na neko staro stanje, onda može da se desi svašta. Recimo, ako pogledamo samo primer Hrvatske, čije je ulazak u EU stalno odlagan zbog neefikasnosti borbe protiv korupcije, iako je po nekim drugim kriterijuma sigurno ispunjavala uslove da bi to već moglo da se desi”, ukazao je on.

Kos veruje da će Ustavni sud vratiti stvari na pravo mesto, a ako se to ne desi uskoro, vlastima Srbije savetuje da se duplih funkcija reše što pre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: