Kongres Evropske narodne stranke u zagrebačkoj Areni

Izvor: RTS, 20.Nov.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres Evropske narodne stranke u zagrebačkoj Areni

U zagrebačkoj Areni počeo je dvodnevni 24. izborni kongres Evropske narodne stranke (EPP). Više od 2.000 učesnika iz 40 zemalja izabraće novi vrh partije. Donald Tusk zameniće na čelu Francuza Žozefa Dola, koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013. godine. Raspravljaće se i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade, kao i Zapadnom Balkanu.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković istakao je na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvodnoj konferenciji za novinare da će nastojati i da teme proširenja EU, posebno u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom, budu među temama koje će biti ključne i u radu Hrvatske i u radu buduće Evropske komisije.

Predsednik Evropske narodne stranke Žozef Dol naglasio je da će biti izabrano novo vođstvo, a da će on otići u penziju.
"Započećemo novu epohu. Neizbežna je promena i moramo se dokazati i prilagoditi novim okolnostima. To će biti uloga novog vođstva", rekao je Dol.
Glavni sekretar EPP-a Antonio Lopez-Isturiz Vajt izjavio je da će se održati statutarni kongres i da se u sredu održava glasanje za predsednika stranke.
Uz Tuska, u Zagrebu su odlazeći predsednik i nova predsednica EK, Žan-Klod Junker i Ursula fon der Lajen, nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastijan Kurz, kao i premijeri i predsednici drugih evropskih zemalja.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvan je da se kao predsednik SNS-a obrati Kongresu 20. novembra u Zagrebu, ali se Vučić Dolu zahvalio i rekao da neće ići u hrvatsku prestonicu.
Savez evropskih stranaka desnog centra osnovan je 1976. godine, a danas okuplja 84 stranke iz 43 države. S osvojena 182 od 751 mandata na evropskim izborima u maju, EPP su najbrojnija grupa u Evropskom parlamentu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Donald Tusk novi predsednik Evropske narodne partije

Izvor: Beta, 20.Nov.2019

Novi predsednik Evropske narodne partije (EPP) je Donald Tusk, koji je bio i jedini kandidat za tu funkciju, odlučili su danas na izbornom kongresu u Zagrebu izlaslanici te konzervativne političke grupacije u Evropskom parlamentu.Za izbor Poljaka Tuska, odlazećeg predsednika Evropskog saveta, glasao...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.