Koncentrišite se na evropski put

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koncentrišite se na evropski put"

Portparola EU Maja Kocijančić je poručila da svi partneri sa Zapadnog Balkana treba da grade konstruktivne odnose i da se koncentrišu na pristupanje EU.

Ona je to izjavila i oglasila se nakon zajedničke sednice vlada u Tirani i Prištini i poruka koje su sa nje upućene.

Kocijančić nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o poziciji EU povodom najavljenog "nacionalnog projekta ujedinjenja Albanije i Kosova", ali je navela da EU očekuje od svih partnera u regionu da se fokusiraju na svoj EU put.

"EU očekuje od svih partnera u regionu da grade konstruktivne i kooperativne odnose i da se fokusiraju na svoje reformse programe kako bi napredovali na svom putu evropskih integracija", rekla je ona.

Premijer Albanije Edi Rama je na zajedničkoj sednici u Peći predstavio ideju o "nacionalnom projektu ujedinjenja Albanije i Kosova" i pozvao premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, da započne sa izradom "zajedničke strategije ujedinjenja Albanaca do 2025."

Kocijačić je odbacila kritike albanskog premijera Edija Rame o sporosti odlučivanja u procesu pristupnja Albanije EU i procesu vizne liberalizacije za građane Kosova.

Na pitanje Tanjuga kako vidi ocenu Rame da "Albanija ne može beskarajno da čeka na EU odluku o pristupanju te zemlje Uniji kao i da su Tirana i Priština umorni od čekanja na viznu liberalizaciju za Kosovo", ona je naglasila da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama i svi partneri napreduju onoliko koliki su napredak ostvarili u sopstvenom reformskom procesu.

“Pristupni proces je zasnovan na zaslugama i svi partneri napreduju onoliko koliki su napredak ostvarili u reformsokom procesu”, poručila je portparolka EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kocijančić povodom sporazuma Tirane i Prištine: Ne kršiti postojeće trgovinske obaveze u regionu

Izvor: Blic, 27.Nov.2018

EU je povodom najave albanskog premijera Edija Rame o ukidanju carinskih barijera između Kosova i Albanije i uspostavljanju novih ekonomskih odnosa između Prištine i Tirane poručila da treba izbeći sve akcije i mere koje su u suprotosti sa postojećom regionalnom saradnjom na Zapadnom Balkanu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.