Komšijske cene za roming

Izvor: RTS, 04.Apr.2019, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšijske cene za roming

Regionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, potpisan je na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu pod pokroviteljstvom EU.
Sporazum su potpisali predstavnici zapadnobalkanske šestorke, a ispred Srbije ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ljajić.

Cene rominga će u prvoj fazi, od 1. jula, biti smanjene za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.
Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.
Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za čak 85 odsto, budući da Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.
Premijerka Ana Brnabić obratila sa na početku Digitalnog samita i poručila da potpisivanje Sporazuma o romingu za Srbiju, u trenutku kada Priština krši druge regionalne sporazume, za Beograd nije bila laka odluka i dodala da Srbija šalje jasan signal da čini sve da pruži regionu šansu da bude prosperitetan i ima drugačiju budućnost.
"Najlakše i politički najoportunije bi bilo da se ne potpiše taj sporazum u vreme kada se neki drugi regionalni sporazumi, a pre svega mislim na CEFTA sporazum, krše već četiri meseca od strane Prištine. U ovom trenutku nisu potrebne lake i popularne odluke, već one koje daju jasan signal da će Srbija učiniti sve što može da region bude stabilan."
Premijerka je istakla da regionalni sporazum o interesu svih građana regiona i cele privrede regiona.
"Četvrta industrijska revolucija može svima da pomogne da se nadoknade propuštene šanse i da počnemo da pobeđujemo, pojačavamo konkurentnost, poboljšavamo obrazovanje i funkcionisanje javne uprave, kako bismo mladim ljudima ostavili bolji region", smatra Brnabićeva.
Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel rekla je da će potpisivanje sporazuma doneti znatne mogućnosti za stanovništvo.
"Danas smo ovde svedoci važnog potpisivanja, novog ugovora o romingu u regionu, koji će doneti odlične mogućnosti za stanovništvo i zaposlene. Da budem jasna, ovo je vaš ugovor, ne naš, i ja želim da vam čestitam, to je jasan signal vaše pozicije, i možete da računate na našu podršku. Sledeći korak je potpisivanje ovakvog sporazuma sa Evropskom unijom", navela je Marija Gabrijel.
Digitalni samit Zapadnog Balkana, u organizaciji Vlade Srbije, traje dva dana.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

POTPISAN REGIONALNI SPORAZUM O ROMINGU: Od 1. jula znatno niže cene

Izvor: Večernje novosti, 04.Apr.2019

Regionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, potpisan je danas na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu Regionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cene rominga u...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.