Kolundžija: Kriza na severu Kosova unela neizvesnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2011, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolundžija: Kriza na severu Kosova unela neizvesnost

BEOGRAD -

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ocenila je da dilema da li će Srbija 9. decembra dobiti status kandidata za EU ne bi postojala da nema krize na severu Kosova.

"Kriza na severu Kosova je u izvesnost 9. decembra, zbog svega što je do sada urađeno, unela neizvesnost, jer pojedine zemlje, kao što je Nemačka, očekuju vidljive rezultate u procesu njenog rešavanja", kazala je Kolundžija sinoć u emisiji TVB92 "Utisak nedelje". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ona je navela da postoje nagoveštaji da neke zemlje članice EU od Srbije očekuju i nešto mimo onoga što je u izveštaju Evropske komisije, odnosno nastavak dijaloga sa Prištinom i ostvarivanje onoga što je dogovoreno.

"Verujem da će EU pokazati da prepoznaje šta je Srbija uradila i da će odluka o statusu kandidata biti pozitivna, iako sam svesna da postoje zemlje koje vrlo specifično mere šta je to što je napredak u dijalogu i šta je to što je implementacija", dodala je Kolundžija.

Ona smatra da bi odlučivanje o zahtevu Srbije o statusu kandidata eventualno moglo biti pomereno za neki mesec, kako bi se sagledao napredak u pregovorima Beograda i Prištine i realizaciji postignutih dogovora.

Kolundžija je kao netačnu odbacila mogućnost da je evropski proces ugrožen zbog toga što Srbija insistira da se problemi rešavaju dijalogom, naglasivši da Srbija na Kosovu i Metohiji ima legitimne interese.

Ona je dodala da bi prihvatanjem Ahtisarijevog plana Srbija priznala nezavisnost Kosova i izgubila mogućnost da te interese brani i ne bi imala utucaj na položaj Srba, njihov povratak, pitanja kulturne baštine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.