Koha: Prvi sukobi Kurtija i Vučića na sastanku u Minhenu

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Feb.2020, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Prvi sukobi Kurtija i Vučića na sastanku u Minhenu

Tokom susreta iza zatvorenih vrata, lidera zemalja zapadnog Balkana sa organizatorom Konferencije o bezbednosti Volfgangom Išingerom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom došlo je do prvih sukoba između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, prenela je danas Koha ditore.

Pozivajući se na Dojče vele (DW), prištinski dnevnik je preneo da je sinoćnji sastanak u Minhenu održan iza zatvorenih vrata >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << po principu "Ćatam Haus", što znači da učesnici sastanka nemaju pravo da objave detalje, ali je na socijalnim mrežama objavljen govor kosovskog premijera koji se izjasnio protiv ideje o mini Šengenu i ocenio da je zemljama Zapadnog Balkana potreban "mini Maršalov plan".

Kurti je tokom sastanka predstavio i principe za razgovore sa Srbijom od kojih prvi podrazumeva da nema sporazuma bez dijaloga, drugi da nema dijaloga sa mapama a treći da nema predsednika oko mapa, što je bila direktna kritika predsednika Tačija i Vučića ali i premijera Albanije Edija Rame, koji je po navodima medija bio uključen u pitanje moguće korekcije granica između Kosova i Srbije.

Izvori DW su naveli da je Vučić bio najviše uznemiren posle izjave Kurtija da je "svet pomogao Kosovu da se oslobodi od Srbije i da sada treba da pomogne Srbiji da se oslobodi Kosova".

Reagujući na tu izjavu, Vučić je kazao da je po rezoluciji SB UN 1244 Kosovo deo Srbije i da nezavisnost Kosova nije priznalo više od polovine svetske populacije.

Kurti je tokom susreta iza zatvorenih vrata ocenio da treba obezbediti da sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno i istovremeno postanu članice EU, jer bi u suprotnom po njegovim rečima, neke od zemalja "mogle da prave probleme".

Predstavnici zemalja koje su inicirale mini Šengen su branile tu ideju navodeći da obezbeđuje slobodu kretanja i roba ali i da ima polazište u Berlinskom procesu. Saznaje se da je jedan od njih odbacio navode da brani ideju o stvaranju neke treće Jugoslavije, navodeći da je "dosta" tih priča.

Jedna od tema razgovora bilo je otvaranje jasne perspektive učlanjenja zemalja Zapadnog Balkana u EU. Učesnici sastanka su iznosili različite stavove o procedurama koje treba koristiti do učlanjenja i načinu učlanjenja, ali su se složili da EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana treba da ostane otvorena.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koha pozivajući se na DW: Prvi sukobi Kurtija i Vučića na sastanku u Minhenu

Izvor: Beta, 15.Feb.2020

Tokom susreta iza zatvorenih vrata, lidera zemalja zapadnog Balkana sa organizatorom Konferencije o bezbednosti Volfgangom Išingerom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom došlo je do prvih sukoba izmedju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.