Kocijančič: Zvezdica pored Kosova u svim dokumentima EU

Izvor: RTS, 28.Sep.2018, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijančič: Zvezdica pored Kosova u svim dokumentima EU

Portparolka EU Maja Kocijančič kaže da se politika Brisela nije menjala i da se asterisk, tzv. "zvezdica", koja označava statusnu neutralnost, koristi u svim zvaničnim dokumentima u kojima se pominje Kosovo. "Naša politika po tom pitanju se nije menjala", kaže Kocijančičeva za "Tanjug". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Povodom napisa u srpskim medijima da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini napravila "gaf" i "priznala Kosovo" ne koristeći uvek "zvezdicu" iz imena Kosova na sajtu Evropske spoljnopolitičke službe, Kocijančičeva tvrdi da se ta oznaka koristi u svim zvaničnim dokumentima EEAS-a.

"Naša politika se tu nije menjala. Mi koristimo asterisk u svim zvaničnim dokumentima i to je jasno naznačeno na sajtu", rekla je Kocijančičeva.
U zvaničnim dokumentima EEAS-a i Evropske komisije kao što su godišnji izveštaji o Kosovu, Mapa puta za viznu liberalizaciju za Kosovo ili poslednja Strategija proširenja na Zapadni Balkan iza imena Kosova stoji "zvezdica" koja označava neprejudiciranje stautsa u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde.
Kocijančičeva, međutim, nije odgovorila zašto se zvezdica ne koristi i za drugi materijal kao što su izjave zvaničnika EU ili medijska saopštenja.
U diplomatskim izvorima u Briselu kažu da politika Evropske spoljnopolitičke službe kojom se Kosovo označava "zvezdicom" samo u zvaničnim dokumentima EU nije novina.
Navodi se da su i diplomatski predstavnici Srbije u više navrata poslednjih godina skretali pažnju zvaničnicima EU na to, ali da je "politika EEAS-a ostala nepromenjena".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kocijančić o Mogerinijevom gafu: Kosovo obeležavamo zvezdicom, naša politika se nije promenila

Izvor: Blic, 28.Sep.2018

Portparolka EU Maja Kocijančić jaže da se politika Brisela nije menjala i da se asterisk tzv ”zvezdica”, koja označava statusnu neutralnost koristi u svim zvaničnim dokumentima u kojim se pominje Kosovo.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.