Kocijančič: Priština krši CEFTA, mora da povuče odluku

Izvor: N1 televizija, 22.Nov.2018, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijančič: Priština krši CEFTA, mora da povuče odluku

Evropska unija je izdala jasno saopštenje da je Priština uvođenjem taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH prekršila odredbe sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini na Zapadnom Balkanu, izjavila je u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Ona je podvukla da Brisel očekuje da sekretarijat CEFTA i sve strane preduzmu neophodne mere da se zajamči poštovanje tog sporazuma.

Portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini je naglasila >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da Brisel na to ima pravo jer "EU nadzire sprovođenje svih obaveza koje su preuzeli partneri u regionu, a CEFTA je okosnica regionalne saradnje na Zapadnom Balkana i to je ključni deo regionalnog ekonomskog prostora, koji je pokriven i sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju" sa EU.

Maja Kocijančič je time odgovorila na pitanja novinara kosovskih medija na albanskom jeziku kako je visoka predstavnica EU Mogerini mogla zahtevati da vlada u Prištini povuče odluku o taksi od 100 odsto na uvoz iz Srbije i BiH, ako se dosad o tome nije izjasnio nadležni sekretarijat CEFTA i ne predstavlja li to pritisak EU koja nije članica CEFTA.

Saopštenje visoke predstavnice EU Mogerini "jasno predočava da kosovska vlada nije postupila na pravi način" i da je to kršenje regionalnog CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini. Kosovska vlada zato mora povući jučerašnju meru o uvođenju taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne, navela je Maja Kocijančič.

Ona je podsetila da se već neko vreme očekuje da sekretarijat CEFTA o razvoju saradnje u tom sporazumu izvesti EU i partnere u regionu.

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je podvukla da to istovremeno nije u duhu Sporazuma o stabilizaiji i pridruživanju, koji su vlasti u Prištini potpisale s Evropskom komisijom.

"U celini gledano, a to smo mi stavili do znanja u mnogim saopštenjima i razgovorima", ukazala je Maja Kocijančič.

"I Srbija i Kosovo su se mnogo puta žalili na ono što se zbiva u njihovim odnosima, a mi smo naglasili da se to mora rešavati kroz dijalog, u kojem je Evropska unija i dalje spremna da pomaže", dodala je.

Obe strane da prekinu s provokacijama

Kocijančič je izrazila uverenje da "sve akcije, mere, saopštenja Kosova i Srbije koje druga strana smatra izazovnim i uvredljivim, uznemiruju i ne doprinose dijalogu i normalizaciji odnosa".

I zato, kazala je Maja Kocijančič, "mi tražimo od vođstva obe strane da odmah prekinu s takvim provokacijama i usredsrede se na dijalog o normalizaciji odnosa bez daljih preduslova".

Osnovni principi evropske perspektive za region su pomirenje, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi. To se očekuje od zemalja regiona da poštuju u svakom trenutku, rekla je Kocijančič.

"Poruka koju šaljemo Srbiji i Kosovu je jasna i mi očekujemo da se poštuju obaveze i da se izbegavaju provokacije, jer to nije u interesu dve strane, regiona i Evrope i da obe strane nastave rad na normalizaciji odnosa", istakla je Kocijančič.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kocijančič: Odmah okončati provokacije

Izvor: Danas, 22.Nov.2018

Maja Kocijančič, porparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, pozvala je danas lidere Srbije i Kosova da odmah okončaju provokacije i da se fokusiraju na završetak procesa normalizacije odnosa, bez preduslova. Članak Kocijančič: Odmah okončati provokacije se...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.