Ko više voli EU: Albanci prvi, Srbi na začelju

Izvor: Mondo, 11.Jan.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko više voli EU: Albanci prvi, Srbi na začelju

Najveći evroskeptici na Zapadnom Balkanu su Srbi, pokazuje evropsko istraživanje, dok su građani Kosova, koji su posmatrani posebno, kao i Albanije, najviše okrenuti ka Evropskoj uniji (EU).

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Istraživanje programa EU "Horizon 2020", kaže da Srbija na Zapadnom Balkanu prednjači i u stavu da "EU donosi koristi samo onima koji su bogati i moćni". Tako smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gotovo 60 odsto ispitanika, prenosi "Blic", i dodaje da na taj način razmišljaju i Makedonci - 50 odsto, dok Albanci Evropu na ovaj način vide u mnogo manjoj meri.

Sve manje smo za EU, ali nismo ni za Rusiju

Kako se navodi, Srbi u Evropskoj uniji vide i pretnju, kako po kulturni identitet, tako i po ekonomiju, dok najmanje bojazni da će Unija ugroziti njen kulturni identitet imaju ispitanici iz Albanije, koji od svih učesnika ankete u najmanjoj meri smatraju da je EU loša za njihovu ekonomiju.

Istraživanje je pokazalo da su Crnogorci, iako su najbliži ulasku u Evropsku uniju, skeptičniji i od građana Kosova i Albanije, kao i da slične stavove u sve tri oblasti imaju Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje nisu toliki evroskeptici kao što je to slučaj sa Srbijom, niti poput Srbije vide toliku pretnju EU po njihovu ekonomiju i kulturni identitet.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.