Kirbi: Potrebni normalni odnosi sa Kosovom

Izvor: RTS, 25.Sep.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirbi: Potrebni normalni odnosi sa Kosovom

Srbija mora da ima "normalne odnose" sa Kosovom, rekao ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi. SAD želi da pomogne Srbiji na evropskom putu, rekao Kirbi prilikom otvaranja osnovne škole u Pranjanima.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je da Srbija mora da ima "normalne odnose" sa Kosovom, a SAD želi da joj pomogne na evropskom putu.

"Želimo da pomognemo Srbiji na njenom evropskom putu. Taj put ni malo nije jednostavan, ali budućnost koju nudi EU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je veoma dobra", rekao je Kirbi koji je prisustvovao svečanom završetku radova u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima.

Na pitanje novinara kako komentariše uslov o priznavanju Kosova koji je postavila Nemačka kako bi Srbija postala član EU, Kirbi je odgovorio da on predstvlja SAD.

"Jasno smo rekli predstavnicima Vlade Srbije da moraju imati normalne odnose sa Kosovom. Mi ćemo pri tome i ostati", istakao je Kirbi, dodajući da će to biti teško, ali prihvatanje postojanja, komunikacija i dobrih odnosa sa Kosovom su neophodni.

Američki ambasador otvorio je Osnovnu školu "Ivo Andrić" u Pranjanima u opštini Gornji Milanovac, a izgradnju sale, toaleta, obnovu nekoliko prostorija, finansirala je Evropska komanda oružanih snaga SAD sa 640.000 dolara.

Svečanom presecanju vrpce, kojim je obeležen završetak radova na ovom objektu, američkom ambasadoru se pridružio i državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Nikolić, predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković i drugi zvaničnici.

Pranjani su mesto gde je tokom Drugog svetskog rata organizovana najveća akcija savezničkih snaga za spasavanje pilota iza neprijateljskih linija. Misija je nazvana Halijard i omogućila je da se više od 500 vazduhoplovaca spasi uz velikodušnu pomoć lokalnog srpskog stanovništva koji su rizikovali svoje živote kako bi skrivali pilote oborene nad Srbijom.

Lokalno stanovništvo je sagradilo privremenu pistu koja je omogućila avionima SAD da slete i spasu pilote.

"Zbog ovog nezaboravnog podviga iz istorije Drugog svetskog rata, Ambasada SAD nastavlja da izgrađuje prijateljstvo sa Pranjanima, dok naše dve države rade zajedno ka ispunjenju zajedničke vizije o Srbiji kao stabilnoj, demokratskoj i perspektivnoj članici Evropske Unije", rekao je Kirbi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.