Kancelarija EU u Prištini apeluje na poštovanje sudskih odluka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023, 19:39

Kancelarija EU u Prištini apeluje na poštovanje sudskih odluka

Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštila je danas da EU sa zabrinutošću prati aktuelne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić na severu Kosova.''Ovo se odnosi na zemljište koje je kosovska vlada odredila za eksproprijaciju odlukom donetom 16. januara 2023. godine'', navodi se u saopštenju.

Kancelarija navodi da proces eksproprijacije, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kosovskom zakonu, zahteva period za javne konsultacije i mogućnost da građani ospore bilo koju odluku o eksproprijaciji na sudu pre nego što postane konačna.

''EU apeluje na vladu Kosova da preduzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje odgovarajući proces i da se prava vlasnika imovine u potpunosti poštuju'', navodi se u saopštenju Kancelarije.

Vlasnici zemljišta i njihovi potomci, kao i drugi meštani sela Dren u opštini Leposavić, drugi dan protestuju kako bi zaustavili radove na putu koji vodi od magistrale iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, a koji su započeti na osnovu odluke vlade u Prištini o eksproprijaciji.

Radovi su počeli juče, a obezbeđuju ih pripadnici Kosovske policije i Specijalne policije, a omogućeni su odlukom vlade privremenih prištinskih institucija o proglašenju više od 83 hektara na tom području za zemljište od javnog značaja.

Groblje i crkva iz 13. veka takođe su predviđeni za rušenje.

Prema rečima potpukovnika Kosovske policije Vetona Eljšanija na tom prostoru radi se na izgradnji baze pogranične policije.

Danas radova nije bilo, ali su građevinske mašine i nekoliko desetina pripadnika policije i dalje u blizini magistralnog puta Leposavić - Raška.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić rekao je ranije danas za Tanjug da je noć u Drenu protekla mirno.

On je naveo da su se kosovski specijalci sa oko 20 vozila udaljili sa lokacije, a da mu je Eljšani rekao da se do daljeg radovi neće izvoditi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.