Kalanović: Promena Ustava radi decentralizacije

Izvor: Politika, 12.Dec.2012, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalanović: Promena Ustava radi decentralizacije

BEOGRAD – Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović izjavila je da se mora raditi na promeni Ustava kako bi bila obezbeđena suštinska decentralizacija u Srbiji, koja je nužnost i neophodnost na putu ka Evropskoj uniji.

Kalanović je, na 40. Skupštini Stalne konferencije gradova i opština, rekla da je decentralizacija nužnost i proces koji Srbiju očekuje na putu ka EU i da zbog toga Srbija u taj proces mora da uđe hrabrije.

Opredeljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vlade Srbije je punopravno članstvo države u EU, i to je cilj koji se mora ostvariti „zbog nas samih”, jer je važno da Srbija bude uređena i ekonomski stabilna kao što su to druge članice EU, kazala je Kalanovićeva.

Ona je navela da Evropski put Srbije nije ni ravan ni lak, već težak, i da je Vlada Srbije čvrsta u svom opredeljenju ka tom cilju.

Jučerašnje poruke iz Evropske unije ministarka Kalanović je ocenila kao ohrabrenje Srbiji, i navela da je ubeđena da će Srbija taj put i da pređe.

Ona je istakla da je to važno i zbog postizanja evropskih standarda u Srbiji, koje, kako je naglasila, mora da ima svaki region, svaka opština i grad i svi građani u Srbiji.

Govoreći o brzini evropskog puta Srbije, Kalanovićeva je rekla da nije svejedno da li će taj put Srbija da pređe „fićom ili sa 500L”.

Istakavši da Srbija nije izuzetak u tome, ona je rekla da kod građana postoji nepoverenje u evropski proces, o čemu govori činjenica da su referendumi o ulascima pojedinih zemalja u EU završavani tako da su građani izražavali nepoverenje i da nijednom nisu bili „jedna duša” kada je u pitanju članstvo u EU.

„Ali nijedna zemlja nije izašla iz EU”, rekla je Kalanović.

Pored suštinske decentralizacije, kako je ukazala Kalanović, u Srbiji gradonačelnici i predsednici opština treba da budu birani na neposrednim izborima, a treća pretpostavka za brži put ka EU jeste i modernizacija Srbije.

Tanjug

objavljeno: 12.12.2012.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dežer: Srbija napredovala

Izvor: B92, 12.Dec.2012

Beograd -- Šef Delegacije EU Vensan Dežer kaže da odluka Saveta ministara EU govori da je Srbija dosta postigla na putu evrointegracija, ali i da treba da nastavi reforme..."Jasno je da je Srbija dosta postigla i da bi trebalo da budemo zadoovljni.. Druga poruka je da treba da nastavimo dalje", rekao...

Nastavak na B92...

Kalanović: Izmene Ustava Srbije radi decentralizacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2012

BEOGRAD -..Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović najavila je danas da će Srbija u narednom periodu promeniti Ustav radi "suštinske decentralizacije"...Na godišnjoj skupštini Stalne konferencije gradova i opština u beogradskom Centru "Sava", Kalanovićeva je rekla...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.