Kako zaštititi džep vozača kada je zamena baterije skuplja od vrednosti automobila?

Izvor: B92, 29.Nov.2022, 15:53

Kako zaštititi džep vozača kada je zamena baterije skuplja od vrednosti automobila?

Moguće je, a Evropska unija planira da uvede pravilo koje će zaštititi vlasnike električnih automobilaq i hibrida.

Jedan Britanac je 2018. odlučio da kupi hibridno vozilo. Kako je oduvek bio vozač Mercedesa, ponovno je odabrao istog proizvođača te kupio polovni E300 BlueTec Hybrid iz 2014. godine.

Ipak, uživanje u polovnom Mercedes-Benzu trajalo je samo četiri godine jer je njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << E-klasa morala na popravku zbog kvara na hibridinom sistemu, a u servisu mu je rečeno da je baterija došla do kraja radnog veka. Dakle, nakon samo osam godina.

Servis je Britancu ispostavio i račun po kome bi zamenu baterije trebalo da plati oko 17.700 evra, plus troškove instalacije. I tu dolazimo do problema, a to je da preostala vrednost hibridne E-klase za to godište iznosi oko 14.000 evra u Velikoj Britaniji, dakle manje nego troškovi popravke, piše Revijahak.

Veruje se da ovaj vasnik verovatno nije jedini kupac hibridnog Mercedesa koji se sada suočava sa pitanjem da li treba da zamijeni bateriju ili da se rešiti automobila i uz dodatni trošak kupi drugi, jer je kompanije iz Štutgarta potvrdila za nemački Bild svotu koju su iz servisa tražili za zamenu baterije nesrećnog vlasnika.

Međutim, Mercedes nije jedini proizvođač koji skupo naplaćuje popravke baterija. Tesla za svoja električna vozila takođe često traži ogromne iznose za popravke koji su u drugim servisima znatno jeftinije, pa je jedan od kupaca Tesle zbog toga čak i odlučio da digne u vazduh svoj Model S.

Ipak, ovaj bi problem uskoro mogao biti prošlost jer, kako prenosi Bild, EU radi na jedinstvenoj garanciji za baterije u električnim automobilima i hibridima prema čijem se nacrtu predviđa da baterije ne smeju izgubiti više od 20 odsto kapaciteta tokom pet godina korišćenja ili 100.000 pređenih kilometara ili 30 odsto kapaciteta nakon osam godina ili 160.000 kilometara.

U suprotnom, svi troškovi bili bi na račun proizvođača.

A šta je sa starijim vozilima? To će, nažalost, biti rizik vozača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako zaštititi džep vozača kada je zamena baterije skuplja od vrednosti automobila?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2022

Moguće je, a Evropska unija planira da uvede pravilo koje će zaštititi vlasnike električnih automobilaq i hibrida...Jedan Britanac je 2018. odlučio da kupi hibridno vozilo. Kako je oduvek bio vozač Mercedesa, ponovno je odabrao istog proizvođača te kupio polovni E300 BlueTec Hybrid iz 2014. godine...Ipak,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.