Kako je izgledala 2011. II deo

Izvor: B92, 02.Jan.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je izgledala 2011. II deo

Beograd -- Iza nas je ostala godina u kojoj je Srbija završila saradnju sa Hagom, ali ipak nije dobila EU kandidaturu zbog situacije na Kosovu.

U drugoj polovini godine zvaničnicima Srbije postalo je jasno da hapšenjem i izručenjem Ratka Mladića i završavanjem saradnje sa Haškim tribunalom ne znači da će dobiti i status kandidata za članstvo u EU. Srbija nije dobila kandidaturu zbog situacije na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovu - barikada koje su nikle u julu i uslova koje je dobila iz Berlina i do početka decembra 2011. nije ispunila.

U avgustu je u Beograd došla nemačka kancelarka Angela Merkel koja je poručila da Srbija da bi stekla status kandidata EU mora prvo uspešno da obnovi pregovore sa Prištinom, zatim da omogući Eulexu da radi na celoj teritoriji Kosova i da ukine paralelne strukture vlasti na severu KIM.

U Beogradu je održan i sastanak nesvrstanih 40 godina nakon osnivanja tog pokreta.

Drugi deo Premotavanja je na programu televizije B92 je u utorak 15 h.

12. oktobra Evropska komisija je preporučila da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU. To se međutim 9. decembra nije desilo zbog napete situaicje na severu Kosova. Srbiji je rečeno da će novu priliku za dobijaje kandidature imati u februaru i martu 2012.

Zbog nedobijanja statusa kandidata Božidar Đelić je podneo ostavku na mesto potpredsednika vlade za EU integracije. Đelić je još u avgustu u izjavi medijima obećao da će to učiniti ako Srbija ostane bez kandidature.

U drugoj polovini godine, ubrzani su radovi na završavanju nekoliko važnih infrastrukturnih projekata. Obnovljena je Gazela a novi Most na Adi završen i svečano otvoren 1.1.2012. u ponoć.

Drugi deo Premotavanja je na programu televizije B92 je u utorak 15 h.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Uhapšen Ratko Mladić,   Ratko Mladić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.