Izvor: RTS, 09.Mar.2021, 22:14

Kako će Srbija dalje pregovarati u odnosu na novu metodologiju EU

Sprovođenje zajedničkog programa Srbije, Unije i Saveta Evrope napreduje i pored pandemije. Vladavina prava nije samo pitanje približavanje EU, već i postojanje nezavisnog i efikasnog pravosuđa, slobodnih medija i oštar stav u borbi protiv organizovanog kriminala. Korisnici programa saglasni su da je visok značaj vladavine prava u pristupanju Uniji.
Vladavina prava i zaštita ljudskih prava ostaju prioreteti Vlade i tokom druge faze programa "Horizontal >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fasiliti za Zapadni Balkan i Tursku".

Zajednička inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope pomaže korisnicima programa da se u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije usklade s evropskim standardima.
Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici kaže da je reč o postojanju nezavisnog i efikasnog pravosuđa, slobodnih pluralističkih medija, oštar stav i oštra borba protiv organizovanog kriminala.
"To nije nešto što je vezano za EU, nego i za demokratsko društvo", navodi Fabrici.
Program pruža podršku u jačanju efikasnosti zakonodavnh okvira u Srbiji. Učinjen je napredak u radu nacionalnih saveta nacionalnih manjina, usklađen je Zakon o zabrani diskriminacije sa najboljim evropskim standardima. Iskustva Saveta Evrope i Evropske unije pomažu i da se uštedi vreme.
Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ističe da resorno ministarstvo već sarađuje sa Savetom Evrope i Evropskom unijom u vezi sa zakonima koji se pripremaju uz njihovu ekspertizu i analizu.
Kako je dodala, reč je o zakonima o rodnoj ravnopravnosti, o zabrani diskriminacije i istopolnim zajednicama.
Pitanje vladavine prava provlači se kroz sve javne i sektorske politike. EU je ne samo strateški cilj, već prirodno mesto pripadanja i deljenje izazova sa svima u Uniji, ukazuju iz Ministarstva za evrointegracije.
"Očekujem da naš proces u pregovorima prvo doživi jedno razjašnjenje kako ćemo dalje pregovarati u odnosu na novu metodologiju. Mi smo se već strukturno pripremili, ali i da će dati impuls nekoj ubrzanijoj ja bih rekla vidljivijoj dinamici", kaže Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.
Srbija je do sada otvorila 18 od 35 pregovaračkih poglavlja. Usvajanjem nove metodologije proširenja, u pregovore sa Unijom ide se kroz novi pristup – šest klastera. Umesto poglavlja 23 i 24, ubuduće će se na osnovu klastera jedan meriti napredak reformi u oblasti vladavine prava.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.