Читај ми!

Kako će Srbija dalje pregovarati u odnosu na novu metodologiju EU

Sprovođenje zajedničkog programa Srbije, Unije i Saveta Evrope napreduje i pored pandemije. Vladavina prava nije samo pitanje približavanje EU, već i postojanje nezavisnog i efikasnog pravosuđa, slobodnih medija i oštar stav u borbi protiv organizovanog kriminala. Korisnici programa saglasni su da je visok značaj vladavine prava u pristupanju Uniji.

Vladavina prava i zaštita ljudskih prava ostaju prioreteti Vlade i tokom druge faze programa "Horizontal fasiliti za Zapadni Balkan i Tursku".

Zajednička inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope pomaže korisnicima programa da se u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije usklade s evropskim standardima.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici kaže da je reč o postojanju nezavisnog i efikasnog pravosuđa, slobodnih pluralističkih medija, oštar stav i oštra borba protiv organizovanog kriminala.

"To nije nešto što je vezano za EU, nego i za demokratsko društvo", navodi Fabrici.

Program pruža podršku u jačanju efikasnosti zakonodavnh okvira u Srbiji. Učinjen je napredak u radu nacionalnih saveta nacionalnih manjina, usklađen je Zakon o zabrani diskriminacije sa najboljim evropskim standardima. Iskustva Saveta Evrope i Evropske unije pomažu i da se uštedi vreme.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ističe da resorno ministarstvo već sarađuje sa Savetom Evrope i Evropskom unijom u vezi sa zakonima koji se pripremaju uz njihovu ekspertizu i analizu.

Kako je dodala, reč je o zakonima o rodnoj ravnopravnosti, o zabrani diskriminacije i istopolnim zajednicama.

Pitanje vladavine prava provlači se kroz sve javne i sektorske politike. EU je ne samo strateški cilj, već prirodno mesto pripadanja i deljenje izazova sa svima u Uniji, ukazuju iz Ministarstva za evrointegracije.

"Očekujem da naš proces u pregovorima prvo doživi jedno razjašnjenje kako ćemo dalje pregovarati u odnosu na novu metodologiju. Mi smo se već strukturno pripremili, ali i da će dati impuls nekoj ubrzanijoj ja bih rekla vidljivijoj dinamici", kaže Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Srbija je do sada otvorila 18 od 35 pregovaračkih poglavlja. Usvajanjem nove metodologije proširenja, u pregovore sa Unijom ide se kroz novi pristup – šest klastera. Umesto poglavlja 23 i 24, ubuduće će se na osnovu klastera jedan meriti napredak reformi u oblasti vladavine prava.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво