Južnom toku evropski prioritet

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Južnom toku" evropski prioritet

Moskva -- Gasovod "Južni tok" treba da dobije status evropskog prioritetnog projekta, kaže zamenik predsednika ruske Državne dume Valerij Jazov.

"Nabuko i 'Severni tok' imaju status prioritetnih projekata, a 'Južni tok' iz nekih razloga nema. Za mene je sasvim očigledno da 'Južni tok' takođe treba da ima status evropskog prioritetnog projekta", rekao je on.

Članice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije su sada u procesu usvajanja "Trećeg energetskog paketa", koji će stupiti na snagu u martu 2011, a u okviru kojeg će svaka članica moći sama da bira oblik liberalizacije energetskog tržišta.

Premijer Rusije Vladimir Putin je krajem prošlog meseca žestoko kritikovao zakone EU, čiji je cilj liberalizacija evropskog energetskog tržišta. On je kazao da oni ometaju investicije i nazvao ih necivilizovanim "razbojništvom".

"Rusija nije protiv razrade novih pravila i sprovodjenja ideje konkurencije u energetskoj sferi, ali, ako EU ne uzme u obzir argumente Rusije vezane za Treći energetski paket, modernizacija energetskog sistema će biti uzaludna", ocenio je ruski premijer.

EU je u martu 2009. dogovorila liberalizaciju energetskog tržišta putem cepanja džinovskih kompanija, osiguravajući da mali isporučioci gasa dobiju nesmetan pristup evropskoj infrastrukturi i da se pod jednakim uslovima nadmeću sa dominatnim igračima.

Taj plan uključuje takozvanu "Gasprom klauzulu", čiji je cilj sprečavanje kompanija iz zemalja van EU, kao što je taj ruski državni džin, da kupuju strateške distributivne mreže bez odobrenja vlada članica tog bloka.

Gasprom, najveća svetska kompanija u sektoru prirodnog gasa, isporučuje oko četvrtinu potreba EU u gasu, ali se Moskva više puta žalila da članice EU blokiraju investicije za ruske energetske kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.