Junker: Zapadni Balkan najkomplikovaniji u Evropi

Izvor: RTS, 15.Mar.2017, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker: Zapadni Balkan najkomplikovaniji u Evropi

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocenio je u Strazburu da je Zapadni Balkan ”najkomplikovaniji region u Evropi” i pozvao EU da tom regionu posveti svu pažnju koja mu je potrebna.
Tokom plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Žan-Klod Junker i Donald Tusk obavestili su evropske poslanike o debati koju su lideri EU prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedelje imali o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Najviši EU zvaničnici su naglasili da je zemljama Zapadnog Balkana ponuđena jasna evropska perspektiva.
"Kada sam početkom ovog mandata Komisije rekao da neće biti novog proširenja do 2019. godine to je stvorilo konfuziju na Zapadnom Balkanu. Ipak, mi smo nastavili razgovore i pristupne pregovore sa zemaljama Zapadnog Balkana", rekao je Junker.
Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan je najkomplikovaniji region u Evropi i u odnose sa tim zemljama treba usmeriti svu pažnju koja im je potrebna.
Predsednik EK kaže da zaključci oko kojih su se saglasile 27 zemalje članice na samitu održanom prošle nedelje u Briselu jasno govore o namerama i ambicijama EU kada je Zapadni Balkan u pitanju.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk obavestio je EP da su EU lideri pokazali nepodeljenu podršku Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi.
"Takođe smo dali i punu podršku evropski orjentisanim reformama i projektima u regionu. EU stoji iza obećanja datih u Solunu i u potpunosti podržava stabilnost i prosperitet u regionu", ponovio je Tusk zaključke sa prošlonedeljnog Evropskog saveta.
Još jednom je upozorio na tenzije prisutne na Zapadnom Balkanu ocenivši da "unutrašnji i spoljašnji faktori" rade na destabilizaciji regiona.
Osuda turskog poređenja Holandije sa nacistima
Lideri Evropske unije izrazili su tokom današnjeg zasedanja i solidarnost sa Holandijom koja je u sporu sa Turskom i osudili to što su turski zvaničnici vređali Holandiju povezujući je sa nacistima.
AP podseća da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nazvao Holanđane "ostacima nacista" nakon što je sprečeno pojavljivanje dvoje turskih ministara na mitinzima posvećenim referendumu o proširenju Erdoganovih ovlašćenja u Roterdamu, gradu koji je nacistička Nemačka bombardovala u Drugom svetskom ratu i koji sada ima gradonačelnika rođenog u Maroku.
Tusk je poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu poručio da "ukoliko bilo ko vidi fašizam u Roterdamu, taj nema nikakav dodir sa realnošću".
"Mi svi pokazujemo solidarnost sa Holandijom", rekao je Tusk.
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je u obraćanju evroparlamentarcima takođe govorio o ovoj temi, ali je osudio tursko poređenje ne samo holandske, nego i drugih vlada sa nacistima.
"Skandalizovan sam onim što je stizalo iz Turske o Holandiji, Nemačkoj i drugima. Nikada neću prihvatiti poređenje nacista sa sadašnjim vladama", rekao je Junker, prenosi AFP.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Junker skandalizovan Erdoganovim izjavama

Izvor: Beta, 15.Mar.2017

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas da je "skandalizovan" izjavama turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojima on optužuje Nemačku i Holandiju za "nacizam"."Bio sam skandalizovan onim što je Turska rekla o Holandiji, Nemačkoj i drugim. Nikad neću prihvatiti to...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.