Joksimović: Spremni za pregovore o poglavlju 32

Izvor: RTS, 08.Okt.2014, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Spremni za pregovore o poglavlju 32

Ministarka Jadranka Joksimović rekla je da u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji preovladava pozitivna ocena. Ministarka istakla da je Srbija spremna da pregovore počne poglavljem 32 koje se tiče kontrole javnih finansija.

"Da je sve idealno, mi bismo već bili članica EU. Zamerke su na mestu, pa svaki naš građanin zna da pravosudni sistem ne fukcioniše kako treba i mi tu moramo da radimo ne zbog Brisela nego zbog nas samih", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekla je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u.

Joksimovićeva je podsetila da se izveštaj podnosi svake godine, te da će naša zemlja dobiti još nekoliko izveštaja dok ne postane punopravan član EU i da njime Unija govori u kojoj meri su reforme u Srbiji dobro sprovedene.

"Sve ono što radi ova i što su radile prethodne vlade jeste u interesu građana, iako, to deluje apstraktno. Naš interes je da idemo u pravcu toga da postignemo evropske standarde", naglasila je Joksimovićeva.

Osvrnula se i na to koja bi poglavlja mogla biti prva otvorena i dodala da iako postoji mišljenje da to moraju da budu poglavlja 23 i 24 koja se tiču osnovnih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije, to ne mora i da se dogodi.

Poručuje i da je Srbija spremna da pregovore otpočne poglavljem 32 koje se tiče kontrole javnih finansija.

"To poglavlje koincidira sa novim ekonomskim kriterijumima za članstvo s obzirom na iskustva prethodnog proširenja", objasnila je Joksimovićeva.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.