Izvor: eKlinika.rs, 08.Maj.2024, 15:01

Jedna bolest jetre izaziva neočekivane neurološke simptome: Šta je hepatična encefalopatija

Hepatična encefalopatija je bolest nervnog sistema koja nastaje kao posledica rezultat oboljenja, odnosno insuficijencije jetre. Kada oštećena jetra ne obavlja svoju funkciju u potpunosti, u krvi može da ostane određena količina toksina (bezazlena, ali i opasna). Štetne supstance koje se talože u krvi počinju da utiču na mozak i izazivaju različite neuropsihijatrijske simptome.
Kod koga se javlja i kako nastaje hepatična encefalopatija Hronične bolesti jetre mogu da izazovu spektar sistemskih manifestacija na nivou celog organizma. Hepatična encefalopatija predstavlja skup neuropsihijatrijskih poremećaja sa insuficijencijom jetre, a bez prethodnih moždanih oboljenja. Dominantno se pojavljuje kod pacijenata...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.