Joksimović: Sarađujemo sa Višegradskom četvorkom, ali se ne odričemo Balkana

Izvor: RTS, 04.Okt.2019, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Sarađujemo sa Višegradskom četvorkom, ali se ne odričemo Balkana

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da su zemlje Višegradske četvorke prirodni most i prirodni saveznik Srbije, a ne iznuđeno savezništvo.
Jadranka Joksimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da zemlje Višegradske grupe imaju sveže pamćenje na proces pristupanja Evropskoj uniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Oni prepoznaju prirodnu vezu Višegradske grupe i Zapadnog Balkana. Mislim da je ovo prodorni domet, koji je napravio predsednik Aleksandar Vučić u Pragu. Prepoznajemo prirodna savezništva i mostove, a ne iznuđena savezništva", istkla je ministarka za evropske integracije dodajući da su zemlje Višegradske grupe "prirodni most".
Posebno je važno, kaže, što su to zemlje koje su dosledan i glasni zagovornik politike proširenja Evropske unije.
"Oni su napravili platformu saradnje, ne deluju samo pojedinačno unutar EU, kroz koju usklađuju nastup u okviru EU vezan za različita pitanja", napomenula je ministarka Joksimović ukazujući da su te zemlje (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska) veoma uticajne kada pregovaraju o zajedničkim politikama.
Ako nekim građanima Srbije treba više poverenja u EU i nekim EU državama više poverenja u Srbiju, kaže Joksimovićeva, onda bi trebalo ići "prirodnim mostovima saradnje sa onima koje razumeju koliko je proces prširenja komplikovan i koje su ga prošle, a to se države V4".  
"Oni se prvo pojedinačno dogovaraju i pregovaraju, ali kada usklade interese onda se veoma dobro bore u okviru EU. A jedno od najvažnijih pitanja je proširenje", naglasila je ministarka za evropske integracije.
Smatra da "srednjoevropski mentalitet" ima utemeljenje u istorijskom i kulturološkom značenju iako postoje razlike u bilateralnim odnosima tokom istorije.
Joksimovićeva dodaje da se, saradnjom sa Višegradskom četvorkom, Srbija ne odriče Balkana.
"Ja četiri godine postavljam pitanje gde su severni, istočni, južni, ako postoji Zapadni Balkan. Ispada da su svi ti drugi Balkani već u EU, a Zapadni Balkan, koji bi trebalo da je geografski najbliži, jeste van celovite Evrope", dodaje Joksimovićeva.
Ministarka je ukazala i da Srbija ne traži prečice, a ni mentorstva.
"Mi imamo ljude, pamet, tržište i ideje, kao i sposobnost za preporod – što je Višegradska grupa odlično prepoznala, i zbog toga se V-4 zauzima za evropsku budućnost naše zemlje", istakla je Joksimovićeva. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.