Joksimović: Pritisak da Hrvatska odblokira poglavlje 26

Izvor: BKTV News, 24.Dec.2016, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Pritisak da Hrvatska odblokira poglavlje 26

Potpuno je jasno da je došlo do ogromnog pritiska na Hrvatsku da odblokira otvaranje poglavlja 26 (o obrazovanju i kulturi), jer je o tom poglavlju postojao apsolutni konsenzus na nivou svih članica EU, osim Hrvatske, ocenila je danas direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Hrvatska je juče odblokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa EU.

"Strašno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je bilo važno da se održi kredibilitet procesa, a svojom blokadom Hrvatska je ugrozila kredibilitet ne samo procesa, nego i nekih ključnih država članica koje su smatrale da poglavlje mora biti otvoreno u ovom trenutku, da je Srbija ispunila kriterijume", rekla je ona za televiziju Pink.

Ona je dodala i da je bilo nekoliko nediplomatskih poteza sa hrvatske strane koji su od strane EU veoma loše protumačeni.

O izjavi predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da se ta zemlja ne trka sa Srbijom u naoružanju, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere "crni jasteb", Joksimović smatra da to jeste vrsta "mini trke u naoružanju".

"Hrvatska je bila ta koja je najavila nabavku naoružanja i da je Srbija morala da odgovori i to jeste neka vrsta mini trke u naoružanju. Dosta se ovih dana zvecka oružjem na globalnom nivou, što nikada nije dobra pojava", rekla je ona.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Joksimović: Izvršen ogroman pritisak na Zagreb da oblokira poglavlje 26

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Dec.2016

BEOGRAD - Potpuno je jasno da je došlo do ogromnog pritiska na Hrvatsku da odblokira Srbiji otvaranje pregovaračkog poglavlja 26 /o obrazovanju i kulturi/ sa EU, rekla je direktor beogradskog Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović...Ona je podsjetila da je o tom poglavlju postojao apsolutni...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.