Joksimović: Jasna evropska orijentacija; Moro: EU najbolji put

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Nov.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Jasna evropska orijentacija; Moro: EU najbolji put

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro izjavila je večeras da je su evropske integracije jedini mogući put koji Srbiji može da ponudi budućnost zasnovanu na prosperitetu i mirnim odnosima sa susedima, a ministarka Jadranka Joksimović je naglasila jasnu evropsku orjentaciju Srbije.

Moro je, na dodeli francusko-srpskih dvojnih diploma iz mastera o pravu EU u ambasadi te zemlje, navela da je višestruka kriza kroz koji Evropa prolazi jedan od argumenata koji koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << brojni srpski komentatori kako bi opravdali skeptične izjave o ispravnosti puta koji je Srbija izabrala.

Ona je ocenila da u Srbiji negativne izjave o Evropi ne manjkaju, a da se, zauzvrat, malo govori o putu koji je Srbija već prešla, o reformama koje je završila i koristi koju od toga već uživa.

"Ništa nije rečeno o brojnim oblastima gde Srbija već deluje i gde je priznata kao punopravni član velike evropske porodice", rekla je Moro i naglasila da su i univerzitetske razmene deo toga.

Navodeći da želi da istakne sve pozitivne stvari, Moro je rekla da je to potrebno kako bi se prevazišao skepticizam i pesimizam koji nas okružuje.

"Pesimizam je neprijatelj onih koji hoće da grade budućnost jer vodi ka fatalizmu i inertnosti. Ja verujem da će Srbija znati tome da se odupre i da ide napred uz podršku zemalja prijatelja, među kojima je i Francuska, i da ostane na kursu koji vodi ka EU", poručila je Moro.

Ona je naglasila da je od suštinskog značaja da se omogući građanima da se upute ka EU, ne samo onakvoj kakva je ona danas, već i kakva će sutra biti.

Ističući da je Moro iskreni prijatelj Srbije, Joksimović je navela da je Moro, kao stav Francuske, iznela poruke koje znače da je prepoznat politički trenutak kad zemlji kandidatu treba pružiti neku vrstu političke podrške da sačuva stabilan evropski put, koji garantuje izvesniju budućnost i stabilnije okruženje u regionu.

Joksimović je naglasila jasnu evopsku orjentaciju Srbije, ne samo spoljnopolitičku, već i kao najbolji mehanizam za unutrašnji razvoj društva.

Ona je navela da je za Srbiju izuzetno važno da razvija dobre bilateralne odnose sa zemljama članicama EU.

Navela je i da je proces proširenja EU najbolja politika, ne samo za zemlje koje su kandidati, već i za razvoj zemalja članica.

Joksimović je rekla da je proces evropskih integracija često apstraktan za građane Srbije, ali da su zapravo reforme, od lokala do ekonomskih reformi i napretka, u dobrom delu zasluga onih ljudi koji rade na evropskim integracijama.

Francuski program Master 2 "Evropske studije" odvija se na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Evropskim univerzitetskim centrom iz Nansija i pruža specijalizaciju iz oblasti evropskog prava baveći se i izazovima sa kojima se Srbija suočava na putu evropskih integracija.

Ove godine predaja francusko-srpskih dvojnih diploma odvija se u specifičnom kontekstu, budući da se obeležava i 20 godina saradnje između Evropskog univerzitetskog centra Lorene i Pravnog fakulteta u Beogradu.

Dva fakulteta su zato organizovala seminar o izgradnji EU od 1929. godine do danas, koji će se naredna dva dana održati na Pravnom fakultetu.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Sima Avramović rekao je na dodeli diploma da je ponosan na taj program, dok je direktor Evropskog univerzitetskog centra iz Nansija Iv Peti izrazio nadu u nastavak efikasne saradnje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.