Jeremić: Poseta Vestervelea bila ključ za dogovor

Izvor: TvojPortal.com, 25.Feb.2012, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Poseta Vestervelea bila ključ za dogovor

/vesti online/  Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je poseta šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea Beogradu bila ključna za "otklanjanje nesporazuma" i postizanje dogovora Beograda i Prištine. "Mislim da je ključno razumevaje i ključni dogovor postignut između Nemačke i Srbije. Nakon što su otklonjeni svi nesporazumi između nemačkog i srpskog državnog vrha, nakon što su to razumevanje potvrdili i svi ostali ključni činioci u okviru EU više nije >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << bilo prostora za Prišitnu da nastavi da se odupire", rekao je Jeremić za beogradsku TV "Prva".


Jeremić je naglasio da postignutim dogovorom Kosovo u regionalnim organizacijama neće biti predstavljeno kao država jer "Kosovo nije država dok god postoji država Srbija" i ocenio da je dogovor u Briselu to i potvrdio.

Šef srpske diplomatije ocenio je da je posle postizanja dogovora Srbija "na korak od kandidature za EU".

"Mislim da možemo da očekujemo da će sledeće nedelje u Briselu ministri spoljnih poslova doneti takvu odluku. Postoje još izvesne nedoumice. Neke zemlje članice su u poslednjem trenutku pokazale neke rezerve", rekao je Jeremić i potvrdio da je Rumunija jedna od tih zemalja.

On je dodao da ne treba potcenjivati stav bilo koje države i da treba ozbiljno uzeti u obzir problem Vlaha koji je Rumunija iznela, ali da "Srbija više ne može da prihvati nikakva dodatna uslovljavanja".
Opsirnije

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.