Izvor: JUGpress.com, 23.Jan.2023, 20:41

Javnost u Prištini nezadovoljna sporazumom, Kurti traži priznanja od svih iz EU

PRIŠTINA

Kosovska vlada je nakon sastanka sa međunarodnom petorkom saopštila da je premijer Kurti između ostalog istakao neophodnost priznanja Kosova od strane država članica EU koje ga nisu do sada priznale, kao i učlanjivanje Kosova u međunarodne i transatlantske organizacije.

Upravo se ovaj zahtev premijera Kurtija da Kosovo bude >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << priznato od pet država EU koje ga nisu priznale kao i da to bude deo dogovora sa Srbijom, smatraju tačkom neslaganja između međunarodne petorke i premijera Kurtija.

Analitičar Jil Hodža smatra da objavljeni tekst navodnog evropskog predloga, predstavlja okvir dogovora koji ne specifikuje detalje dogovora o kojima se raspravlja.

Plan kao takav garantuje da neće biti agresivnosti Srbije prema državnosti Kosova ali ne garantuje ništa van toga. U ovom smislu je Kosovo pred izazovom zbog nedostatka jedinstva EU i članica NATO. Kako bi otvorili put ka EU nije dovoljno samo saglasnost Srbije, već Španije, Grčke, Rumunije, Slovačke i Kipra, što je veliki hendikep za Kosovo“, istakao je Hodža.

Što se tiče srpske strane, on smatra da Srbjia pred sobom ima dobar dogovor, a da će za Kosovo biti teško da prihvati ZSO, imajući u vidu sklonost Srbije prema Rusiji.

„Srbija ima dobar dogovor pred sobom, jer joj se zahteva ono što je faktički već prihvatila, i to je da ona nikada više neće imati kontrolu nad Kosovom, kao što je imala pretenzije. Međutim, ne zahteva se priznanje Kosova ili nešto veće. Problem je jer se Srbija u regionu i na Kosovu gleda sa sumnjivim okom, i bilo koje popuštanje koje bi moglo da se uradi prema srpskoj zajednici na Kosovu. Dakle, autonomija unutar Kosova za Srbe ne bi bila problem ukoliko Srbija ne bi bila destruktivna i sabotirajuća prema Kosovu. Stoga je teško za Vladu Kosova da obrazloži zašto da dodatno očvrsti njih kako bi oni sabotirali i dalje ono što je stvoreno“, kaže analitičar Jil Hodža.

Iz redova vladajuće stranke danas je ovo pitanje komentarisala šefica poslaničke grupe Pokreta Samopredeljenja Mimoza Kušari-Ljilja koja je izjavila je da Kosovo nije strana koja blokira dijalog sa Srbijom.

„Možemo imati razlike u dinamici ili u sprovođenju dogovorenih tačaka, međutim, pristup premijera je da Kosovo može da funkcioniše samo kao nezavisna država i naravno uz punu komplementarnost svih elemenata državljanstva, u odnosu na ranije sporazume, dakle, ako je bilo različitih pristupa, to je pitanje na kojem se može raditi. Međutim, Kosovo nije stranka koja blokira ili institucije Republike Kosovo nisu destruktivna strana u ovom procesu“, rekla je Mimoza Kušari Ljilja.

Sa početkom Nove godine, međunarodni faktori su intezivirali posredovanje između Beograda i Prištine u cilju rešavanja spornih pitanja koje opterećuju odnose dve strane. Prema posmatračima u Prištini sve je ovo rezultat rata u Ukrajini, jer se Balkan smatra možda najosetljivijim delom na kontinentu, na koji se sukobi mogu preliti ako se ne bude na vreme rešila sva sporna pitanja, poput onih između Kosova i Srbije.

Izvor: N1

1

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.