Jasna poruka Evropskoj uniji: Hoćete sporazum sa Merkosurom? Odustanite od...

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 08:27

Jasna poruka Evropskoj uniji: "Hoćete sporazum sa Merkosurom? Odustanite od..."

EU treba da odustane od protekcionizma ako želi trgovinski sporazum sa južnoameričkim blokom Merkosur, saopštio je danas predsednik Brazila Lula da Silva.

"Dodatno pismo koje je EU poslala Merkosuru je neprihvatljivo zato što oni kažnjavaju svaku zemlju koja nije usaglašena sa Pariskim sporazumom o klimatskim promenama, a ni oni ne poštuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << taj sporazum", rekao je Lula na konferenciji za medije u Italiji.

Predsednik Brazila smatra da EU mora da bude "skromnija" i da pokaže "veću osetljivost", prenosi Rojters.

Ovo je poslednji dan Luline posete Italiji, a njegova sledeća stanica je Francuska, gde će se sresti sa predsednikom ove zemlje Emanuelom Makronom.

"Želim da pričam sa... Makronom zato što Francuska veoma čvrsto brani svoje interese u poljoprivredi... divno je što oni brane svoju poljoprivredu, ali moraju da shvate da i drugi imaju pravo da brane svoju", naveo je Lula.

On smatra da je važno da "svako odustane od svog protekcionizma" da bi bio postignut sporazum o slobodnoj trgovini.

EU i Merkosur, koji sačinjavaju Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, su još 2019. godine završili pregovore o trgovinskom sporazumu, ali dogovor još nije postignut zbog zabrinutosti za krčenje šuma u Amazoniji i neslaganja po pitanju klimatskih promena i održivog razvoja, podseća britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lula da Silva: Nemoguć novi sporazum sa EU jer predstavlja pretnju Brazilu

Izvor: Danas, 23.Jun.2023

Brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva rekao je danas da nije moguće postići novi trgovinski sporazum Evropske unije s blokom južnoameričkih država Merkosur pošto sadrži "pretnju" Brazilu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.