Janukovič se ponovo obraća, SB bez dogovora

Izvor: Prva.rs, 11.Mar.2014, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janukovič se ponovo obraća, SB bez dogovora

 
Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, koji boravi u poseti baltičkim državama, rekao je danas u Estoniji da Nemačka veoma ozbiljno deli zabrinutost svojih baltičkih partnera, povodom situacije na Krimu i u Ukrajini, prenose nemački mediji.  Nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je danas izjavio da bi Evropska unija više volela da izbegne konfrontacije sa Rusijom u vezi povećanog prisustva ruskih snaga u ukrajinskom regionu Krimu, ali će morati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << pripremi adekvatan odgovor ukoliko Moskva ne popusti.
U donjem domu ruskog parlamenta (Dumi) će poslanici raspravljati o predlogu zakona kojim bi bilo omogućeno da se ukrajinski autonomni region Krim pridruži Rusiji, izjavio je poslanik vladajuće stranke Ujedinjenja Rusija Vjaćesla Nikonov.
 Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio da su predlozi američkog državnog sekretara Džona Kerija neodgovarajući, jer oni pretpostavljaju situaciju stvorenu od državnog udara u Ukrajini kao "polazne tačke" za moguće pregovore. "Da budem iskren, to otvara mnoga pitanja s naše strane. Sve je svedeno na pitanje, navodnog, postojanja sukoba između Rusije i Ukrajine i prihvatanje svršenog čina"", rekao je Lavrov komentarišući dokument koji je dobio od Kerija kao pogled Vašingtona na situaciju u Ukrajini, prenela je agencija AP.  Janukovič će konferenciju za štampu održati u ruskom gradu Rostovu na Donu, izjavio je neimenovani izvor.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku je završena peta sednica Saveta bezbednosti posvećena situaciji u Ukrajini za deset dana, posle koje je predstavnik Velike Britanije izjavio da se "Rusija suočava sa sve većim pritiskom zbog Krima", a ruski ambasador da na sednici nije bilo "ničeg novog", prenele su agencije. Kako je preneo Asošijeted pres, stalni predstavnik Velike Britanije u UN Mark Lajal Grant rekao je novinarima posle sednice iza zatvorenih vrata da se Moskva suočava sa sve većom izolacijom i pritiskom da obustavi referendum na Krimu, nakon što je Rusija ponovo blokirala akciju SB UN. Američka agencija prenosi reči britanskog ambasadora da su skoro sve članice - "uključujući tradicionalnog saveznika Rusije, Kinu", naglasile važnost podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Francuski ambasador u UN Žerar Aro rekao je da je Čurkin predvideo da će referendum o statusu Krima biti uspešan i rekao da će Rusija "ispuniti svoju istorijsku odgovornost".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

UŽIVO UKRAJINA DAN 23: Ukrajinci neće da pucaju u Ruse, nad Krimom oborene bespilotne letelice!

Izvor: Kurir, 12.Mar.2014, 08:49

Predsednik SAD sa premijerom Ukrajine u Beloj kući. Lokalni ukrajinski mediji izvestili su da su srušene dve bespilotne špijunske letelice američke proizvodnje u Ukrajini. Rusija dopustila ukrajinskom avionu da se leteći preko njene teritorije uveri da nema pokreta trupa na granici. Američki Kongres...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.